Kultura

Šareno, raspevano i razigrano na „Srem Folk Festu 2022”

Sremska Mitrovica – Folklorni ansambli iz osam zemalja sveta, kao i gosti iz okruženja ali i domaći igrači predstavili su svoje igre i pesme na Međunarodnom festivalu folklora „Srem Folk Fest  2022”, tokom četiri dana. Šarenilo narodnih nošnji, raznovrsne igre i pesme privukli su velik broj publike i ove godine na zadovoljstvo učesnika i organizatora.

Zavese su spuštene na scenu 18. međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest  2022”, utisci se sumiraju, svi su zadovoljni, najviše publika ali i organizatori i učesnici. Iako je zvanično završen „Srem Folk Fest 2022” još večeras publiku očekuje koncert tamburaške muzike na Žitnom trgu od 20:30.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala Srem Folk Fest veoma je zadovoljan ovogodišnjim nastupima i posetom: „Kažu da sve što je lepo kratko traje, pa tako i Međunarodni festival folklora Srem Folk Fest sada smo već punoletni stasali smo, a već koliko sutra krećemo sa pripremama novog izdanja i kao organizatori i domaćini potrudićemo se da i sledeće godine bude još lepše još šarenije, još raspevanije i razigranije. Nažalost zbog nedobijanja viza nekoliko ansambala koje smo planirali ove godine nisu uspeli da se pojave, došle su neke druge folklorne grupe, tako da kvalitetnog folklornog programa zaista nije nedostajalo. Lično sam prezadovoljan svim prikazanim svih grupa koje su uzele učešće, posebno druge festivalske večeri kada smo imali specijalnog gosta Profesionalni nacionalni ansambl „Venac” iz Gračanice.”

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

„Danas, na ulici mogu da se čuju samo pozitivni komentari i reči pohvale, što od publike i posetilaca koji ih je bilo svake večeri po nekoliko hiljada ali isto tako i od učesnika, odnosno gostiju. Poslednje večeri Festivala na sceni su se ponovo predstavili Bugarska i Meksiko koje je publika imala prilike da gleda i prethodnih večeri. Iz Slovenije se predstavio Folklorni klub „Optimista” iz Ljubljane, oni su već učestvovali na Festivalu 2019. godine, a prvi put su nam došli gosti iz Istočnog Sarajeva KUD „Bratstvo” i naravno i ove večeri kao i juče predstavilo se Kulturno-umetničko društvo „Tena” iz Đakova iz Hrvatske. Oni su tokom svoje izvedbe poklonili mitrovačkoj publici i dve sremačke pesme što je naša publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Koliko sutra, njihov tamburaški orkestar koji prati folklorni ansambl nastupiće, odnosno pridružiće nam se opet, ovde na istoj sceni, u okviru Tamburaške večeri Od begeša do prima” koja će se održati petnaestog avgusta, na Žitnom trgu od 20:30 učestvovaće pet tamburaških orkestara, a ovaj tamburaški orkestar iz Hrvatske daće jednu internacionalnu notu mitrovačkom Tamburica Festu. Tradicionalno su sremski kraj uopšte i Mitrovica poznati po tamburaškoj muzici, tamburaškom zvuku, to već godinama unazad pokazuje broj posetilaca i tamburaške večeri. Obezbedili smo da pored folklora, pored narodne igre, pesama, običaja, narodne nošnje, prikažemo, odnosno da im dočaramo i taj tamburaški zvuk u kojem će nadam se i ove godine uživati.”

Poslednjeg dana Festivala nastupili su ansambali iz Slovenije, Hrvatske, KUD „Bratstvo”, Republika Srpska – BiH kao i ansambali iz Meksika i Bugarske.

Valentina Ristić jedna je od učesnica ovogodišnjeg festivala, a o svom iskustvu na nastupu u našem gradu kaže: „Dolazim iz Istočnog Sarajeva i igram u Kulturno-umetničkom društvu „Bratstvo” iz Vojkovića. Veoma mi je drago što smo dobili poziv da učestvujemo na ovakvom festivalu i da vidimo druge kulture samim tim da mi pokažemo našu kulturu i da to jednostavno proširimo i da se naša tradicija nastavi. Sremska Mitrovica je savršen domaćin, bilo nam je baš lepo i nadam se da ćemo doći opet.”

Salma Robles Sandoval ima 24 godne, oko 12 godina je članica folklornog ansambla koji dolazi iz Meksika, veoma je srećna što predstavlja svoju zemlju i svoj grad Halisko. Kako kaže prvi put boravi u Srbiji.

„Predstavili smo meksički folklore i regiju iz koje dolazim, a to je Halisko, kao tekila. Ponosna sam i zaista srećna, ova zemlja, ovi ljudi su divni i hvala vam svima veoma mnogo. Festival je divan, društvo je odlično, dopadaju mi se nastupi i drugih folklora, njihovo predstavljanje, veoma se lepo družimo i razmenjujemo iskustva, divno je, mi smo oduševljeni,” rekla je Meksikanka Salma.

Brojna publika je uživala u atraktivnim nastupima folklora raznih zemalja tokom protekla čestiri dana.

„Srem Folk Fest” se još od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja celog sveta i obuhvata oko 390 festivala, što garantuje kvalitet.

Večeras poklonike tamburaške muzike očekuje tradicionalno Tamburaško veče „Od begeša do prima” koje će se održati pod sloganom „Za nezaborav – Milenko Bobić”, 15. avgusta, takođe na Žitnom trgu u 20.30 sati. U okviru „Tamburaške večeri” nastupiće pet tamburaških orkestara: Sremska banda (SM), Stara Promenada (SM), Još litar jedan (SM), Sremska banda (SM), Da ne umre tambura (Šašinci) i Tena (Đakovo, Hrvatska).

Voditelj programa bila je Ljiljana Janković.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988