Kultura

Od begeša do prima Za nezaborav – Milenko Bobić

Sremska Mitrovica – Koncert tamburaške muzike održan je tradicionalno, veče nakon završetka Međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest” na letnjoj sceni, na Žitnom trgu. Tamburaško veče „Od begeša do prima” održano je pod sloganom „Za nezaborav – Milenko Bobić”.

Tamburaške melodije razlegale su se centrom našeg grada, posle igre i pesme folklora, poklonike tamburaštva su, takođe na Žitnom trgu, razveselili nastupi tamburaških orkestara. Tamburaško veče posvećeno je legendarnom Milenku Bobiću, etnologu i muzičkom pedagogu.

Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport: „Došli smo do završne večeri, pete večeri ovogodišnjeg Srem Folk Fest.a Tamburaško veče pod nazivom Od begeša do prima održava se u znak sećanja i za nezaborav čoveka koji je prosto asocijacija za tamburu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ili teritoriji Srema. Poštovanom profesoru, kolegi i prijatelju Milenku Bobiću večeras će se odužiti na svojstven način njegove kolege, tamburaši.

Internacionalni ton, odnosno karakter ovoj manifestaciji, ovom tamburaškom koncrtu, daće gosti iz Hrvatske, iz Đakova Tamburaški orkestar Tena. Što se tiče same večeri, veče je obogaćeno i prikazivanjem promo-filma, video-spota  našeg harmonikaša Siniše Tufegdžića koji će kroz spoj zvuka i slika prikazati ljubav, da tako kažem, tambure i harmonike, kao i bogatstvo i lepotu Mačve i Srema. Na ovaj način, ove večeri završavamo Srem Folk Fest, zahvalio bih se i čestitao Centru za kulturu Sirmiujmart kao glavnm organizatoru, a mi kao Grad imamo obavezu da svake godine Srem Folk Fest bude bolji nego prethodne, mislim da ćemo iduće godine zaista imati težak zadatak obzirom da, kao što ste videli, posećenost i sve ostalo na ovom Srem Folk Festu je bilo na vrhunskom nivou.”

U okviru Tamburaške večeri nastupilo je pet tamburaških orkestara: Sremska banda (SM), Stara Promenada (SM), Još litar jedan (SM), Sremska banda (SM), Da ne umre tambura (Šašinci) i Tena (Đakovo, Hrvatska).

Tamburaško veče otvorio je nastup orkestra Da ne umre tambura iz Šašinaca. Kako je rekao Petar Stefanjuk šef ovog orkestra: „Drago nam je da se vidimo ponovo, mi smo na ovom festivalu već nekoliko godina u nizu, ove godine imamo priliku da otvorimo festival kao prvi učesnici, kao domaćini, pošto ove godine imamo i prijatelje i goste iz Hrvatske i još nekoliko sastava iz Sremske Mitrovice i okruženja. Ovaj tamburaški festival, naglasio bih, da je iz godine u godinu sve posećeniji, sve je organizovaniji, mnogo ljudi je prisutno, kao što možemo da vidimo, koji su došli da podrže rad nas izvođača, autora i ovaj festival poprima jako veliki značaj pogotovo za ovako jedno malo okruženje kao što je Sremska Mitrovica i teško možemo da se poredimo sa nekim u većim gradovima kao što je Novi Sad koji imaju mnogo veće i ozbiljnije festival. Tako da se ovaj festival, od nekog obima koji je imao u samom početku, mnogo proširio tokom godina, to mogu da kažem jer smo nastupali ovde gotovo svake godine i svake godine dobijamo velike ovacije publike. Publika je veoma raspoložena, dolazi ovde već danima, ovo je festival da naglasim koji se održava posle Srem Folk Festa ali publika je neumorna i jedva čeka da čuje nove pesme i nove izvedbe.”

Tamburaši su se podsetili na delo Milneka Bobića, mitrovačke legende tamburaštva, pod čijom dirigentskom palicom su stasale generacije tamburaša, a neki od njih su bili članovi Velikog tamburaškog orkestara RTV Novi Sad. Milenko Bobić etnolog po struci, svojim radom je uspešno doprinosio očuvanju tamburice i tamburaške muzike u Sremskoj Mitrovici i Sremu. Nјegovo ime ostaće zauvek upisano u temelje kulturno-umetničke scene Sremske Mitrovice – pokrenuo je rad tamburaške sekcije 1973. godine, bavio se pedagoškim radom, komponovanjem tamburaške muzike, a bio je i dugogodišnji dirigent Tamburaškog orkestra Centra za kulturu „Sirmijumart”.

Tokom programa prikazan je video-spot i nova kompozicija našeg proslavljenog harmonikaša Siniše Tufegdžića koji je prikazao bogatstvo i lepotu Mačve i Srema.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988