Kultura

Izloženi crteži iz fonda Poklon zbirke Rajka Mamuzića

Sremska Mitrovica – U Galeriji „Lazar Vozarević”, otvorena je izložba crteža iz fonda Poklon zbirke Rajka Mamuzića koju čine 81 crteža, 28 autora iz druge polovine dvadesetog veka. Izloženi crteži prikazuju, na neki način, početni opus svih zastupljenih umetnika.

Rajko Mamuzić je bio jedan od najvećih i najpoznatijih kolekcionara na našim prostorima, pa i šire. Deo njegovog legata i kolekcije mogu da vide i Mitrovčani u našoj Galeriji „Lazar Vozarević”, a reč je o crtežima koje je sakupljao i koje su mu umetnici poklanjali, često i sami ne videći njihov značaj. Danas su ti crteži važan i velik deo zbirke, kako likovne vrednosti tako i edukativne.

Irma Mikeš kustos Poklon zbirke Rajka Mamuzića kaže da je ovo lepa prilika za međuinstitucionalnu saradnju: „Prvenstveno zbog toga što je Galerija „Vozarević”, iz Sremske Mitrovice na neki način i deo nas, zato što se u našem fondu nalazi i Lazar Vozarević, naravno spada u izbor Rajka Mamuzića kolekcionara koji obuhvata 35 umetnika prve posleratne generacije, odnosno generacije druge polovine 20. veka. Za ovu priliku smo restaurirali tridesetak crteža sa velikom podrškom Galerije Matice srpske u procesu restauracije i konzervacije i time smo dali na značaju samoj kolekciji crteža iz naše zbirke. Ono što je zanimljivo, ovi crteži nisu nešto što se uvek sreće u likovnim galerijama i muzejima, to su sve crteži koje je sam Rajko Mamuzić birao srcem, crteži koje su umetnici poklanjali, odnosno, to je nešto što je nastajalo kao radna skica ili samo kao skica trenutka, tako da su ipak jedna dnevnik umetnika, svakog od njih, i nešto što je čak i bilo predviđeno da ne bude nikad viđeno. Sve su to razlozi iz kojih je ova izložba značajna jer je to nešto što je zaista skriveno od ljudskih očiju i samim tim ovaj prelepi prostor daje mogućnost da se svih 81 crtež predstavi onakvim kakvim jeste.”

Izložba obuhvata 81 rad, 28 umetnika iz Mamuzićeve zbirke zato što svih 35 umetnika nisu zastupljeni crtežom u zbirci, prema rečima Mikešove. Najstariji crtež datira iz 1944. godine, to je crtež Majde Kurnik koja tretira Rajka Mamuzića, baš za vreme Drugog svetskog rata.

Kustos Galerije „Lazar Vozarević”, Marija Vukajović podsetila je da saradnja dve galerije traje još od 1973. kada je u našem gradu bio izložen celokupni fond dela Lazara Vozarevića iz ove dve galerije i dodala: „Crtež je na neki način relativno zapostavljen zbog toga što je često reč o malim formatima, o radnim verzijama, studijama, pripremama za velika dela i sam crtež kao medij je manje zastupljen u galerijskoj izložbenoj praksi. Ova izložba je veoma važna jer je naše programsko opredeljenje da izlažemo dela Lazara Vozarevića i dela iz perioda kada je on stvarao, iz vremena pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, što je upravo slučaj sa izloženim delima. Ova kolekcija otvara prozor u svet umetnosti, preko crteža crtanih po zadnjim stranama pozorišnih karata, na papirnim podmetačima restorana, običnim promotivnim blokčićima neke firme, do onih crteža nastalim na morskim plažama i godišnjim odmorima, pa sve do velikog i temeljnog studijskog crteža.”

Rajko Mamuzić veliki je darodavac i kolekcionar poznat u bivšoj Jugoslaviji. Sakupljao je crteže ne pitajući za cenu niti za njihovu funkciju. Zbog toga su izloženi većinom takozvani brzi kroki crteži trenutka i emocija. Značajni su jer pomoću njih tačno možemo da vidimo materijale koji su bili zastupljeni u vremenu njihovog nastanka, šta su umetnici koristili za izradu krokija, kako su se odnosili prema studijskom crtežu, poručuju uoči otvaranja izložbe u ovoj galeriji. 

U programu otvaranja učestvovale su Lea Nedimović i Sara Nikolić i izvele kompozicije na flauti.

Izložba će biti otvorena tokom letnjih meseci, Mitrovčani mogu da je pogledaju sve do 19. avgusta.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176