Kultura

Kviz „Sirmijum – carski grad”

Sremska Mitrovica – Kviz „Sirmijum – carski  grad”, četvrti po redu, svečano je otvoren u Biblioteci „Gligorije Vozarević”. Danas je žrebom izvučen redosled ekipa koje će se takmičiti u dva polufinala.

Kviz o Sirmijumu kao carskom gradu otvoren je u prisustvu velikog broja dece, učesnika inače mitrovačkih đaka četvrtaka. Izvučen je redosled takmičenja ekipa koje će pokazati svoje znanje iz oblasti istorije, iskazati veštinu lepe reči u recitovanju, i kreativnost u oblasti likovnog i literarnog izražavanja.

Kviz je već postojao ranije i na različite načine bio organizovan za neke prethodne generacije, a ovo je nova verzija i okuplja mitrovačke đaka četvrtake. Slobodan Kekić direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović” zvanično je otvorio kviz i poželeo sreću učesnicima: „Četvrti po redu Kviz „Sirmijum – carski grad” organizuju naša biblioteka, Ustanova za negovanje kulture „Srem” i Zavod za zaštitu spomenik kulture, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu. Cilj kviza jeste podizanje nivoa svesti naših mališana o istorijskom značaju našeg grada i učenju istorijskih činjenica koje su bitne za ovaj grad. Hteo bih da se zahvalim ovom prilikom društveno korisnoj kompaniji Iton koja je za ovaj kviz putem projekta donirala jedan televizor koji ćemo mi koristiti, kako za ovaj kviz tako i za neke buduće projekte i buduće prezentacije koje ćemo organizovati u našoj Biblioteci.”

Za učešće u kvizu prijavili su se učenici četvrtih razreda iz osam osnovnih gradskih i škola iz Mačvanske Mitrovice i Laćarka. Zato su organizatori odlučili, da se tamičenje održi u dva polufinalna takmičenja, a četiri najbolje ekipe koje broje po pet članova, takmičiće se u finalu.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekla je u ime organizatora: „U nizu kulturno vaspitnih oblika rada koje našu ustanovu čine raznovrsnijom i bogatijom je svakako i ovaj kviz u kojem će svoje znanje pokazati učenici četvrtog razreda osnovnih škola. Nekoliko godina zaredom Ustanova „Srem”, Biblioteka „Gligorije Vozarović” i Zavod za zaštitu spomenika kulture s ciljem da postane tradicionalan organizuju ovaj kviz. Deca će pored znanja o istoriji svoga grada, pokazati i svoje likovno umeće, svoju literarnu inspiraciju i pokazaće deklamovanje. Svima želim puno sreće, a najvažnije je da se lepo druže.”

Literaturu  za učesnike prpremio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica na osnovu knjiga za decu o Sirmijumu, autora istoričarke Gorane Lemajić i profesorke Jelene Šuput.

Jelena Šuput jedna od autorki knjiga rekla je: „Zavod za zaštitu spomenika kulture uvek se rado odazove kada je u pitanju edukacija i informisanje naših mladih sugrađana o bogatoj istoriji našeg grada. Osnov za ovaj kviz je sadržaj knjige Sirmijumska avantura iz edicije Izaberi avanturu u izdanju Kreativnog centra. Kao i knjige, i sam material za kviz prilagođen je uzrastu dece osnovne škole i osmišljen po principu učenja kroz zabavu. Ovom prilikom zahvaljujemo se Kreativnom centru koji je pružio podršku ovom kvizu i obezbedio deo nagrada za učesnike.”

Kako je istakla Svetlana Sabo, bibliotekar: „Kviz je nastao 2017. godine, kada ga je pokrenula Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, nakon krize pandemije i malo otuđivanja evo nas ponovo da osvežimo znanja o našem drevnom gradu. Cilj takmičenja je da deca što bolje upoznaju istoriju svog grada kako bi ga što više volela i što lepše predstavljala, oni treba da budu najbolji ambasadori svog grada, a to će postati samo tako ako ga što više ili bolje upoznaju. Kroz zabavu i igranje ali i ozbiljan rad deca će pokazati svoje umeće u četiri oblasti, a sve se odnose na našu bogatu istoriju, i to baš na period kada je Sremska Mitrovica bila carski Sirmijum. Kroz ovaj kviz znanje se širi i na roditelje i na prosvetne radnike na sve nas koji u kvizu učestvujemo. Nagrađeni će dobiti kao krunu ovog takmičenja jednodnevni izlet u neku lepo turističko mesto u Sremu. Takođe su u pitanju i vredne nagrade izdavača ili nekih drugi sponzora, a to nećemo da otkrivamo na samom početku i svaki učesnik će biti nagrađen diplomom i naravno simboličnim nagradama.”

Za oblast recitovanja ponuđena je zbirka pesama „Cezar u kornetu” Nedeljka Terzića iz koje, kao obavezne litrature, oni mogu da biraju pesme i recituju stihove.

Nina Lončarević učenica Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” jedna je takmičarki: „Nadam se da ćemo se svi lepo zabaviti pored toga što ćemo da se takmičimo i da će biti super. Naučila sam mnogo o našoj prošlosti, naučila sam kako su oni živeli, kako im je izgledalo njihovo carstvo i još mnogo toga.”

Dva kruga polufinalnog takmičenja održaće se 11. i 12. maja 2022. sa početkom u 12h u Biblioteci „Gligorije Vozarović”.

Nakon što su učenici iz rimske kacige izvukli brojeve od 1 do 8, dobijen je sledeći rezultat:

U polufinalu

11. maja 2022. u 12 sati,  takmičiće se ekipe osnovnih škola:

1.  „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mač. Mitrovica

2. „Sveti Sava”, Srem. Mitrovica

3. „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica

4. „Jovan Jovanović Zmaj”, Jarak

12. maj 2022. u 12 sati

5. „Jovan Popović”, Srem. Mitrovica

6. „Branko Radičević”, Kuzmin

7. „Boško Palkovljević Pinki”, Sremska Mitrovica

8. „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak

Iz svakog kruga dve ekipe plasiraće se u finale, 19. maja 2022.

Po četiri  finalista i iz ostalih kategorija, naći će se u finalu: najbolji recitatori, autori likovnih I literarnih radova. Takmičenje počinju u 12 sati, u Čitaonici Biblioteke. Finale će, ukoliko nam vreme dozvoli, biti održano na nekom od rimskih lokaliteta.

Deo rimske kulture preneo je prisutnim na otvaranju pesmom Hor Muzičke škole „Petar Krančević”, pod dirigentskom upravom profesorice Isidore Skuratović i korepeticijom Dragane Nešić. A kroz kratak spot sa Rimskog festivala „Carski Sirmijum grad legendi” svi prisutni su se na trenutak vratili u doba Sirmijuma.

Žiri za takmičenje u znanju, recitovanju i literarnim sastavima radiće u sastavu: Gorana Lemajić, Jelena Šuput, Zorica Miščević i Željka Avrić.

Žiri za ocenjivanje likovnih radova: Milan Kardaš i Svetlana Sabo.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042