Kultura

Prva samostalna izložba Stefana Kovačića

Sremska Mitrovica – Diplomska i prva samostalna izložba Stefana Kovačića otvorena je prošlog petka u sremskomitrovačkoj Galeriji „Lazar Vozarević”. U današnje vreme turbulencija svih vrsta u savremenom svetu, od pandemije svetskih razmera, do ratnih zbivanja stvaralaštvo mladog mitrovačkog umetnika bavi se aktuelnim temama. Njegovo delo obiluje snažnom ekspresijom, a likovni kvaliteti i tematika su usko povezani sa autorovim doživljajem savremenog sveta, pre svega pitanjem pojedinca i njegovog mesta u savremenoj civilizaciji.

Izloženo je četrdeset radova, koji obuhvataju celokupni opus autora, u disciplinama slike, crteža i skulpture. Delo pripada drugačijem senzibilitetu od uobičajenog u galerijskim postavkama, a  reč je o estetici pop arta i umetnosti grafita, koje u jednoj uskovitlanoj i ekspresivnoj formi nudi mladi autor. Stefanov rad poseduje neposrednost i svežinu ulične umetnosti grafita, pojednostavljenog jezika i sirovog kolorita, ali utoliko rečitijeg, sa snažnijim porukama. U tom kontekstu treba posmatrati raznovrstan stvaralački opus Stefana Kovačića, koji likovnim sredstvima svedoči umreženost savremenog sveta, ali i putokaze izbavljenja u tom komunikacionom haosu.

U programu otvaranja prisutnima su se obratili Marija Vukajlović, kustos i Stefan Kovačić, autor. U muzičkom delu programa mitrovački kantautor Hajrudin Durmanović izveo je kompozicije „10 sati“ i „Epigrami“..

Stefan Kovačić  je rođen 1998, u Sremskoj Mitrovici. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2021, u klasi Mirjane Blagojev, studijski program Vajanje. Učestvovao je na grupnim izložbama Mala grafika Novi Sad 2019. i 2021. i na petnaestom bijenalu minijature u Majdanpeku 2020. Dobitnik je nagrade umetničke livnice“Stanišić“ za najuspešniji umetnički rad iz stručno umetničke discipline Vajanje 2021. Trenutno je na master akademskim studijama studijskog programa Crtanje, kod mentorke Biljane Jevtić,  Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena u mitrovačkoj Galeriji do 26.aprila.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133