Kultura

Promocija knjige Radojice Turudića privukla velik broj publike

Ravnje – Knjiga „Кao da je bilo juče” Radojice Turudića promovisana je sinoć u Domu kulture u Ravnju, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart”. Okupio se velik broj publike, a događaj je privukao pažnju Ravnjanaca svih generacija, kao i nekolicinu gostiju iz obližnjih mesta.

Radojica Turudić (Radenković 1960) objavio je dve knjige pesama „Želim da me neko pamti” 2014. i „Meni je potrebna mirna luka” 2018, a promovisana je njegova knjiga proze „Кao da je bilo juče” 2021. Radi u Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove i imovinu kao matičar u mačvanskim mesnim kancelarijama koje pripadaju Gradu Sremska Mitrovica.

Sala kapaciteta 100 sedišta bila je ispunjena do poslednjeg mesta, ali je još toliko ljudi stajalo u gledalištu  i s pažnjom pratilo svaku reč. Pored autora, govorili su književnik Nedeljko Terzić i profesor i doktor srpske književnosti Slađana Milenković.

„U zbirci priča koje su povezane, može se reći ulančane tako da čine jednu opširnu novelu i vode ovu kompoziciju prema romanu, autor se vraća u prošlost kako bi opisao vreme i događaje koji su obeležili i ukinuli ljudske slobode, ali iz kojih je naš literarni junak izašao kao ojačan, prekaljen. Da se ne zaboravi i da se ne ponovi, moguća je poruka knjige koja podseća na stradanja naroda i pojedinaca koja su trajala. Sve priče povezuje autorska pripovedačka situacija, u prvom licu i podseća na 1999. godinu koju pamti i kao godinu apsurda, kad je uniženo dostojanstvo naroda, obesmišljene moralne norme i etički kodeksi… Radojica Turudić čuva od zaborava priče o svom vremenu i prostoru otežalom od viška istorije”, rekla je predstavljajući knjigu prof. dr Slađana Milenković.

U muzičkom delu programa nastupila je Etno grupa „Oganj” iz Mačvanske Mitrovice, pod rukovodstvom Valentine Tadić.

Program je vodio glumac Aleksandar Кrstajić.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988