Kultura

O romanu Crna ptica Aleksandre Jovanović sa osnovcima u biblioteci

Sremska Mitrovica – Roman „Crna ptica” Aleksandre Jovanović u izdanju Kreativnog centra predstavljen je u Biblioteci „Gligorije Vozarović”. Knjiga je dobila nagradu Politikinog zabavnika kao najbolji roman za mlade objavljen u 2020. godini.

Mlada autorka Aleksandra Jovanović, diplomirala je dramaturgiju i scenario koji je pisala kao diplomski rad pretočila u roman „Crna ptica”. U promociji u našem gradu, pored autorke, učestvovali su učenici viših razreda osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj”, „Jovan Popović” i „Boško Palkovljević Pinki”.

Kako je rekla Svetlana Sabo bibliotekar: „Promocija je trebalo da se održi prošle godine, znamo svi zbog čega je odgođena i naše je zadovoljstvo da danas pred divnom publikom, a deca su nam uvek najdraža publika, možemo da se upoznamo sa radnjom, sa procesom stvaranja spisateljice, sa time da mladi umetnici mogu biti itekako produktivni u 25 godina, da ih i dalje motivišemo. Prisutna su deca iz „Zmajeve” škole, bibliotekarka Olja je sa nama, koja je vodila deo promocije, deca su aktivno učestvovala, oni koji su pročitali postavljali su pitanja, razgovarali sa autorkom. Tu su i deca iz „Pinkijeve” škole i dramske sekcije „Jovan Popović”. Na naše zadovoljstvo imamo mladu autorku, jedan divan, osvežavajuć roman koji je miks fantastike, horora, tema je klasična odrastanje, prijateljstvo, podrška. Na Dečjem odeljenju je rado čitan u proteklih godinu dana, a nadam se da će tek biti.”

Aleksandra Jovanović rođena je u Vranju 1996. godine, živi i radi u Beogradu, gde je trenutno na Fakultetu dramskih umetnosti na doktorskim studijama. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u oblasti književnosti. Svojim prvim romanom Aleksandra Jovanović postala je najmlađi dobitnik nagrade Politikinog zabavnika za 42 godine njenog trajanja.

„Roman je o gubitku roditelja, o gubitku generalno. Dvanaestogodišnja Želja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći. Umesto toga upoznaće tajanstvenog dečaka sa groblja koji će joj ponuditi jedan izuzetno privlačan svet koji sa sobom nosi i neke opasnosti. U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku. Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka. Štivo je pogodno za sve uzraste”, rekla je o knjizi Aleksandra Jovanović.

Za „Sirmijuminfo” autorka kaže da je njena junjakinja u dobu od 12 godina, tačno godinu dana pre zvaničnog tinejdžerskog doba: „Tako da je u nekom limbu ili čistilištu što je prikladno zbog njenog emotivnog i duševnog stanja, gde je na granici između deteta i adolescencije. Još uvek nije opterećena zaljubljivanjem, imamo dva muška lika koji mogu da budu potencijalne simpatije ali nisam htela to da stavim, zato što to njoj zaista nije važno, njoj je važan njen tata, da ima sigurnost, da ima podršku bližnjih. U drugom romanu koji sad pišem reč je opet prvenstveno o prijateljstvu ali provlače se i neke ljubavne situacije. Pišem različite žanrove ali to su potpuno različiti svetovi pisane reči. Scenario nema veze sa dramom iako su slični, a tek sa romanom ali meni je to sve nekako uvezano zato što sam odmalena imala ideju i želju da budem pisac, književnica ali me je put nekako naveo na dramatrugiju, usavršavanje u svetu filma, pozorišta, televizija, radija, pa čak i video igara.”

Teme romana su univerzalne: kako se nosimo s tugom, da li umemo da razgovaramo o njoj, kako je ispoljavaju deca, a kako roditelji, i šta nam je zaista potrebno da bismo nakon gubitka nastavili dalje. Reč je o običnoj porodici iz malog grada.

Kristina Lozjanin učenica je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, ima 14 godina, pročitala je knjigu i kaže: „Veoma mnogo mi se sviđa način na koji je napisana. Sviđa mi se kako se u svakom delu knjige oseti mladost, takođe, sviđa mi se žanr knjige i sama tema, zanimljiva je u svakom delu. Kroz nju se razrađuje tema prijateljstva, takođe i porodičnih problema i patnja devojčice i sviđa mi se što je na kraju ipak uspela da to razreši”.

Aleksandra Jovanović je za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu  dobila i Nagradu Mladi Dis u Čačku. Crna ptica je njen prvi roman, koji uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. Ilustraciju na koricama uradio je Dobrosav Bob Živković.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042