Kultura

Izložba „Jovan Udicki i mitrovački Soko” u Muzeju Srema

Sremska Mitrovica – Izložbom se obeležava 140 godina od rođenja i 70 godina od smrti Jovana Udickog, kao i 115 godina od osnivanja „Srpskog Sokola” u Sremskoj Mitrovici. Autor izložbe je Stevo Lapčević, a publika izložene predmete može da pogleda do 20. februara.

Među znamenitim Mitrovčanima je Jovan Udicki, srpski narodni učitelj i školski nadzornik, afirmisani pisac za decu, aktivista mnogih mitrovačkih društava. Njemu je posvećen značajan deo izložbe, kao istaknutom članu i prosvetaru Sokolskog društva, a u Muzeju Srema izloženi su brojni predmeti, fotografije, zastave, ordenje i diplome tog društva.

Autor izložbe Stevo Lapčević rekao je: „Godinu završavamo i zapravo započinjemo drugu godinu lepom i bogatom izložbom posvećenom sokolima. Važno je da se ljudi upoznaju sa Jovanom Udickim zato što je to jedna od najvažnijih ličnosti u političkom, društvenom i kulturnom životu Sremske Mitrovice između dva svetska rata upravo to je i razlog zbog kog treba da se upoznaju sa Sokolskim društvom koje je radilo na jačanju nacionalnog, jugoslovenskog identiteta i uopšte razvoju telesnog i duhovnog zdravlja i razvoja sporta u Sremskoj Mitrovici. Svi bazični sportovi koji danas postoje u Sremskoj Mitrovici nastali su Mitrovačkoj sokolani razvijali su ih mitrovački sokoli i ovo je jedna izložba ne samo o Jovanu Udickom, nego na neki način istorijatu mitrovačkog sporta, odnosno prvim danima mitrovačkog sporta.”

Čitav svoj vaspitački i ljudski talenat, Jovan Udicki utkao je u Sokolstvo koje za njega nije bilo (samo) izraz ljudske potrebe za telesnom, već i duhovnom vežbom i pokretom. Ovaj istinski narodni prosvetitelj rođen je 1881. godine u Kikindi. Osnovnu školu i Malu realnu gimnaziju završio je u Sremskoj Mitrovici, a Učiteljsku školu u Somboru. U našem gradu je živeo i radio kao učitelj, školski nadzornik, nacionalni radnik, sokolski prosvetar, esejista, pesnik i etičar. Učesnik je Velikog rata, hapšen od austrougarskih, jugoslovenskih i ustaških vlasti. Svojim radom na nacionalnom, prosvetnom i kulturnom planu ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Sremske Mitrovice.

Govoreći na otvaranju izložbe prof. dr Slađana Milenković rekla je: „Po struci učitelj, jedno vreme upravitelj osnovne škole u Sremskoj Mitrovici i dugogodišnji školski nadzornik, Jovan Udicki će ostati upamćen i kao afirmisani književni stvaralac, pedagoški stručni radnik, pisac beseda i dela za decu. Objavio je velik broj pesama, priča, pozorišnih komada, stručnih pedagoških članaka i drugih književnih radova u „Golubu”, „Nevenu”, „Brankovom kolu” u više od 50 listova i časopisa. Posebne publikacije su mu „Pravda i krivda”, „Besedice Kiće Sokolića”, „Sto sokolskih besedica”, „Među decom” i drugi spisi.  Pisao je didaktičke, prigode vaspitne tekstove držao predavanja preko Radio Beograda u gradskoj biblioteci, školama. Udicki je bio svestrana ličnost čije delo pobuđuje pažnju javnosti i istraživača i danas, o njemu se pišu naučni radovi. Stevo Lapčević je zato zaslužio sve pohvale za veliki trud i rad koji ulaže na otkrivanju ali i ponovnom aktuelizovanju dela ovog znamenitog Mitrovčanina, negujući na najlepši način kulturu sećanja.”

Kuriozitet je da je upravo Udicki 1912. godine podneo predlog Glavnoj skupštini čitaonice „da se ženskinje mogu primati za člana Srpske građanske čitaonice” koji je usvojen tek naredne godine posle kraće debate. Njegovo delo usmereno je ka vaspitanju mladih, sve što je radio kao da je imalo jednu jedinu poruku: naučiti druge, prvenstveno mlade, kako treba živeti.

Jevđa A. Jevđević starešina Saveza Srpski soko u svom obraćanju čestitao je autoru i Mitrovčanima na ovoj jedinstvenoj i istorijski vrednoj izložbi kojem se obnavlja i neguje sokolska tradicija. Izložba „Jovan Udicki i mitrovački Soko” upotpunjena je predmetima i fotografijama i iz ličnih zbirki porodica nekadašnjih sokola.

U ime potomaka Jovana Udickog obratila se Anica Udicki i zahvalila na organizovanju izložbe. U svojoj bogatoj karijeri, rekla je ona, Jovan Udicki je sarađivao sa vodećim jugoslovenskim listovima, među kojima su i Politika, Pravda, Zagrebačke novosti i drugi. Za svoj rad nagrađen je sa dva odlikovanja: Ordenom Svetog Save i Ordenom Društva Crvenog krsta. Po okončanju Drugog svetskog rata, bio je aktivan član Udruženja penzionera, Crkvenog odbora pri Sabornoj crkvi, uprave Srpske čitaonice. Preminuo je 1951. i sahranjen je na mitrovačkom Pravoslavnom groblju.

Izložene su sokolske uniforme, uniforme Kraljevine Jugoslavije, značke, ordenje, replike zastava, fiskluturni rekviziti, nagrade Jovana Udickog, rukopisi i drugo. 

Glumac Zvonko Bednar kazivao je stihove Jovana Udickog na svečanom otvaranju.

Hor Društva srosko-grčkog prijateljstva „Irida” izveo je nekoliko sokolskih pesama i pesama čiji je autor Jovan Udicki.

Zainteresovani izložbu mogu da pogledaju do 20. februara 2022. godine. 

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142