Kultura

Izložba u Muzeju Srema: Sedam vekova od smrti Svetog kralja Milutina

Sremska Mitrovica – Muzej Srema obeležio je 700 godina od smrti Svetog kralja Milutina, jednog od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Otvorena je izložba fotografija kulturnih i sakralnih objekata Srbije vezanih za ovog vladara.

U našoj zemlji obeležava se 700 godina od smrti Svetog srpskog kralja Milutina. Preminuo je 29. oktobra po starom, odnosno 12. novembra po novom kalendaru 1321. godine. Sveti kralj Milutin, iz dinastije Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša Prvog, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Andrija Popović direktor Muzeja Srema rekao je kako je ova ustanova kultre obeležila značajnu godipnjicu: „Odlučili smo da obeležimo jednu veliku godišnjicu sedam stotina godina od smrti kralja Milutina, učinili smo to jednom, zaista lepom, izložbom u kojoj možemo videti slike svih vrednih građevina i svih valelepnih manastira koje je podigao Milutin i koje su za njegov lik i delo vezani. Stoga bismo poželeli da pozovemo sve naše sugrađane i sve zainteresovane posetioce da dođu da vide ovu vrednu izložbu i da zajedno naučimo nešto o životu delu velikom stvaralaštvu jednog od naših najdugovečnijih kraljeva i kraljeva ko ji je najduže vladao Srbijom.”

Dragan Rovanović profesor na privatnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici kaže o izložbi: „Izložene su slike crkava i manastira nastale kao deo jednog velikog projekta Srpske akademije nauka pod nazivom Digitalizacija kulturnih sakralnih objekata Srbije, počeo je 2008. godine i do dana današnjeg nije završen. Znate da je, nažalost 2014. godine bio veliki pogrom, kada je preko 34 crkava skroz uništeno, neke su oštećene, monaštvo proterano. Ovde vidite 45 izloženih fotografija crkava ne samo Kosova i Metohije, ovaj naziv ovog dela izložbe nosi naziv: Crkve i manastiri Toplice i Eparhije  raško-prizrenske, zato što je sve počelo u Toplici, prva zadužbina i prva prestonica Nemanjića bila je Toplica, odnosno Kuršumlija, manastiri Svetog Nikole i Sveta Bogorodice. Posle toga se prešlo u Ras i na Kosovo i Metohiju. Izloženo je desetak fotografija najvrednijih crkava i manastira iz Toplice, a 30 fotografija sa Kosova i Metohije. Poseban deo izložbe posvećen je manastiru Banjska, povodom 700 dana upokojenja kralja Milutina.”

Bio je jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Vodio je brojne ratove i proširio svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju. Organizovao je državu, vojsku, privredu i finansije.

Srbijom je vladao 40 godina. šireći ugled države i naroda. Bio je i veliki zadužbinar i ktitor manastira. Podigao je 42 crkve, ne samo u Srbiji već i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori. Srpska crkva kanonizovala ga je 1324. godine kao Svetog kralja.

Izložba će u Muzeju Srema trajti tri nedelje.

Najava događaja

24feb21:0022:30Atheist Rap u Sremskoj Mitrovici, 35 godina benda

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8512117.2028117.5544