Kultura

Branislav Mioković poklonio slike mitrovačkoj galeriji

Sremska Mitrovica – Branislav Mioković slikar i arhitekta poklonio je Galeriji „Lazar Vozarević” svoje slike koje su donedavno bile izložene pod simboličnim nazivom „Natrag gde pripadam”. Na taj način slikar se odužio gradu u kojem je proveo najlepše godine svog života.

Slike sa izložbe autora Branislava Miokovića koji živi i radi u Kanadi, od danas su u trajnom vlasništvu mitrovačke galerije. Ugovor o poklonu i sporazum o primopredaji slika potpisali su direktor galerije Milan Marinković i Branislav Mioković slikar.

Slike velikog formata sa motivima apstraktnih pejzaža Srema, pretežno okoline Manđelosa učiniće našu galerijsku zbirku bogatijom, prema rečima Milana Marinkovića, v.d. direktora te ustanove, koji je izrazio veliko zadovoljstvo poklonom: „Krajem septembra ove godine smo otvorili izložbu pod nazivom „Natrag gde pripadam“ autora Branislava Miokovića koji živi i radi u Kanadi, tom prilikom on je izrazio želju da sve izložene slike pokloni Galeriji „Lazar Vozarević“, a samim tim i Gradu Sremska Mitrovica. Mi smo oberučke prihvatili da gospodinu Miokoviću ispunimo želju i od danas njegove slike nastavljaju svoj život u našoj ustanovi. Slike će biti čuvane u našem depou, od danas će živeti ovde kod nas, i ne samo kod nas, već ćemo organizovati izložbe ovih slika širom Srbije, u svim muzejima sa kojima imamo dobru saradnju. Za našu ustanovu ovi potezi su veoma značajni jer bogatimo naš fond, imamo šta da pokažemo našim sugrađanima i širom Srbije, to je umetničko blago koje je zaista vredno, time znači da smo i u kulturi bogatiji.”

Slikar Branislav Mioković darovao je 21 sliku i na taj način  se posle 46 godina vratio u svoj rodni grad i u likovnom, umetničkom smislu. Izložba u našoj galeriji je 11. po redu, slikaru Miokoviću koji je pre toga najviše izlagao u Kanadi.

Branislav Mioković, slikar darodavac legata rekao je šta ga je motivisalo da ovo uradi: „Odrastao sam u Sremskoj Mitrovici i živeo u ovom divnom gradu sve do svoje 29. godine, ovde sam proveo svoje najsrećnije dane detinjstva i mladosti, ostatak života sam bio u inostranstvu. Došao sam na na ideju da treba na neki način da se odužim mom gradu i mislim da je ovo najadekvatniji način da to i učinim. Naišao sam na veliko razumevanje zaposlenih u galeriji i izuzetno mi je drago što će moje slike biti njen deo. Kao gimnazijalac išao sam na časove slikanja kod čika Brane Jolera ali sam ipak studirao arhitekturu na nagovor mog rođaka arhitekte iz Amerike. Slikao sam sve vreme, najviše sam izlagao u Kanadi, polako se pripremam sad da slikam, nisam očekivao da ću ostati ovde ovako dugo i celu zimu, pa atelje nisam pripremio ali snalazim se.”

Direktor Marinković najavio da u sledećoj godini očekuju još jedan veliki poklon, donaciju, naša sugrađanka Štefica Radovanov odlučila je da pokloni zbirku od 30 slika našoj galeriji, našem gradu. Iskreno se nada da će i drugi poznati umetnici iz našeg grada to isto učiniti.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291