Kultura

Retrospektivna izložba slika Srpsko-ruske likovne kolonije „Fragmenti vidika”

Sremska Mitrovica – Slike nastale u okviru Srpsko-ruskih likovnih kolonija održanih od 2016. do 2019.  izložene su u Muzeju Srema u našem gradu. Ovo je međunarodna izložba slika pod nazivom „Fragmenti vidika”. 

Prezentovani radovi predstavljaju presek stvaralaštva u okviru slikarskih kolonija održanih 2016-2019. godine u Šidu, a organizovane su od strane Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Šid”. Trideset radova srpskih i ruskih umetnika odabrano je iz fundusa radova iz proteklih kolonija koji do sada u većini nisu predstavljani javnosti. Pored Muzeja Srema, organizator izložbe je Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Šid” koje je i glavni organizator Likovne kolonije.

Mićo Đukić predsednik Upravnog odbora Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Šid” kaže da je za ovu izložbu odabrano 30 umetničkih dela: „Odnosno 29 slika i jedna drvena skulptura koje su nastale kao proizvod rada likovnih umetnika koji su učestvovali u likovnim kolonijama, a bilo je više od 60 slikara iz Republike Srbije, Ruske Federacije, Republike Srpske, Republike Makedonije, Republike Bugarske. Određena umetnička dela su ostala u trajnom legatu udruženja, organizatora likovne kolonije. S obzirom da već dve godine nismo u mogućnosti zbog epidemiološke situacije da organizujemo likovne kolonije odlučili smo se na ovaj način da podsetimo javnost na neke događaje koji su bili u periodu od 2016. do 2019. godine. Nadamo se da će javnost u ovome uživati i da ćemo sledeće godine već ponovo okupiti umetnike iz ovih zemalja da stvaraju nova dela koja će ostati u trajnom vlasništvu našeg naroda. Na ovim slikama različita je tematika od pejzaža, prirode u okolini Šida, do određenih slika koje su posvećene objektima na kojima su se nalazili u vreme likovnih kolonija, kao što su manastir Privina glava, manastir Kuveždin i određeni objekti koji su bili na vidiku umetnicima koji su boravili u Šidu.”

Učesnici šidske kolonije, kako domaći, tako i ruski među kojima je veliki broj akademskih slikara i profesora, tokom ovih godina su svoja iskustva ispoljavali, dopunjavali i razmenjivali u specifičnoj sredini sremskog ravničarskog ambijenta koji je inspirisao veliki broj radova da tematizuju sremski pejzaž, a od motiva su još prisutni i sakralni objekti, šidske ulice, mrtva priroda ali nalazimo izvestan broj i apstraktnih kompozicija.

Kako je rekla Svetlana Subašić kustos Muzeja Srema: „Slike koje su prezentovane sada, najvećom većinom prvi su put prikazane u javnosti, budući da su slike nastajale ranijih godina jer zadnje dve godine nije postojala mogućnost održavanja kolonije. Budući da je stvarano u ambijentu sremačkog pejzaža, najzastupljeniji i jesu pejzaži, pored toga sakralni i objekti, takođe i šidske ulice ali i motivi mrtvih priroda, a pojavljuju se i neke apstraktne kompozicije.”

Radovi su realizovani štafelajno, prema njenim rečima, a od slikarskih tehnika dominiraju ulje i akrilik. Tako je bilo tokom godina trajanja likovne kolonije, pa su reprezenti većine odabrani i za ovu retrospektivnu izložbu.

U ime domaćina Muzeja Srema, Andrija Popović direktor kaže da se nada najboljem i da će još događaja moći da organizuju: „U Muzej Srema odlučili smo da drugu polovinu godine posvetimo, pre svega umetnosti, pošto smo se u aprilu i tokom leta prvenstveno bavili istorijom, tako da je ovo sada već druga uzastopna umetnička izložba, a posle ovoga početkom oktobra čeka nas još jedna velika izložba. Ova izložba posvećena je Sremu i za mene ima poseban značaj zato što dolazi u tako jednom lepom period, u vreme jednog lepog velikog praznika koji je upravo posvećen jedinstvu, a znamo da je umetnost uvek ta koja nas spaja. Prati se situacija iz dana u dan i mogu samo da se nadam, bilo bi šteta zbog pripreme naredne lepe, velike izložbe minijature koja ima preko 150 učesnika, da to pomeramo ali ukoliko, naravno, situacija bude takva, bićemo prinudjeni da je održimo nekom drugom prilikom. Umetnost i nezaustavljiva, prema tome, i to će se dogoditi.”

Tom prilikom pozvao je sve zainteresovane da dođu i da pogledaju izložbu „Fragmenti vidika”. U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici izložba će trajati do 24. septembra 2021. godine radnim danima od 9 do 15 sati i vikendom od 9 do 17 sati.

U programu otvaranja predstavili su se članovi Književne zajednice našeg grada sa svojom predsednicom Mirjanom Marković, pesnikinjom. Pored poetskog, priređen je i muzički program.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622