Kultura

Maske iz bajke

Sremska Mitrovica – U organizaciji mitrovačke Biblioteke „Gligorije Vozarović” tradicionalno, po petnaesti put, održan je maskenbal „U bajci stanujem”.

Ova najmaštovitija, najzanimljivija, najbrojnija manifestacija naše gradske biblioteke posvećena najmlađima i ove godine je okupila veliki broj učesnika.

Povodom veselog početka školske godine i Dečije nedelje i ove godine na maskenbalu se okupilo oko 300 dece, iz svih mitrovačkih osnovnih škola, predškolskih ustanova koji su prodefilovali gradskim ulicama, do Žitnog trga, gde je priređen zanimljiv prigodan program.

Kako je rekla Mirjana Delić bibliotekarka Dečijeg odeljenja: „Sam naziv maskenbala govori da je to jedno lepo druženje koje organizuje biblioteka, Dečije odeljenje i vezano je za početak školske godine. Mi na ovaj način proslavljamo, dnosno pozivamo učenike od prvog do četvrtog razreda da proslavimo početak školske godine, početak druženja, početak jedne nove generacije. Znamo u kom se vremenu nalazimo i znamo da je ova godina takva kakva jeste, nadamo se i želimo da se to ne ponavlja i da se to neće desiti nikada više i zato smo sa velikim zadovoljstvom, velikom srećom organizovali ovaj maskenbal. Odziv je onakav kakav smo očekivali, odazvale su nam se sve mitrovačke škole, vrtići i privatni i naš državni vrtić. Ono što je jako važno, jeste da su deca maskirana u likove iz bajke, u princeze, prinčeve i crvenkapice, dalmatince itd. Dečije odeljenje biblioteke i ove godine pobednicima dodeljuje knjige, naše nagrade su knjige za školske biblioteke, a pojedincima naravno knjige. Ponavljam još jedanput jako smo zadovoljni srećni što se danas naš grad šareni od dečjih maski od njihovih osmeha, od pesme i muzike.”

Maske su bile inspirisane likovima iz književnosti za decu, bajkama, bajkovitim romanima, pričama, pesmama, a birale su se najbolje maske u kategorijama grupna i pojedinačna maska, za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Osnovne škole koje su  prisustvovale su: OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj”, OŠ ,,Boško Palkovljević Pinki”, OŠ ,,Sveti Sava”, OŠ ,,Slobodan Bajić Paja” i OŠ ,,Jovan Popović”, Kreativni centar ,,Feniks”. Predškolske ustanove koji su uveličali maskenbal su PU ,,Pčelica”, PU ,,Stonogica”.

Maskenbal je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Sremske Mitrovice. Tehnički su ga podržali centar za kulturu ,,Sirmijumart” i Pozorište ,,Dobrica Milutinović”.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988