Kultura

Likovni umetnici „Esnafa” tradicionalno izlažu u galeriji

Sremska Mitrovica – Udruženje likovnih umetnika „Esnaf” iz Sremske Mitrovice organizovalo je izložbu slika svojih članova u Galeriji „Lazar Vozarević”.

Izložba je otvorena 3. septembra u sklopu obeležavanja slave Udruženja likovnih umetnika „Esnaf”, Svetog Rafaila Šišatovačkog, čime je nastavljena tradicija, na kojoj su članovi predstavili sa pedesetak radova u duhu klasičnog slikarstva.

Marija Vukajlović kustos istoričar umetnosti u Galeriji „Lazar Vozarević” govoreći o ovoj postavci izrazila je zadovoljstvo što su epidemiološki uslovi takvi da je mogla da se održi tradicionalna izložba: „Stvorili su se uslovi za realizaciju izložbe likovne umetnosti koju ovo udruženje održava svake godine u galeriji. Veoma smo ponosni na to da imamo grupnu izložbu koja reprezentuje likovno stvaralaštvo u Sremskoj Mitrovici. Planirano je da bude otvorena do 24. septembra ako epidemiološka situacija to dozvoli. U planu je u oktobru izložba Branka Miokovića, a za novembar smo planirali izložbu arhitekture, mitrovački autori koji su gradili naše grad i to je za nas veoma značajna izložba, naravno  situacija je takva da ništa ne možemo da garantujemo ali nadamo se da ćemo realizovati tu izložbu povodom Novembarskih dana.”

Opredeljeni za klasičan tip slike u duhu starih majstora, članovi udruženja svojim delima teže da podsete na potrebu preispitivanja našeg pogleda na predmet, koji svojom pojavom u slikarstvu simbolično predstavlja svu vrednost i lepotu sveta koji nas okružuje.

Ove godine izlaže 13 umetnika sa 50 radova, prema rečima Dragane Malešević člana Udruženja likovnih umetnika „Esnaf”: „Izloženi radovi se međusobno razlikuju jer pristup unutar „Esnafa”  daje umetnicima e potpunu slobodu iako nam je zajednička svima figurativa i ljubav prema prirodi i prema raznim prirodnim motivima. Naši radovi se odlikuju, od onih koji su u potpunosti posvećeni realnom prikazivanju prirode, do njih koji pomalo razlažu, rastaču sliku, igraju se i eksperimentišu, tako da u suštini nisi imamo potpunu slobodu u stvaranju, a povezuje nas opšti pristup umetnosti profesionalno i kao prijatelje. Udruženje je zamišljeno kao jedna vrsta umetničke porodice i da svi razmenjuju među sobom, nesebično slikarska saznanja, iskustva i te neke male slikarske tajne”.

Godišnja izložba članova „Esnafa” u Galeriji „Lazar Vozarević” traje do 24. septembra, prilagođavajući se situaciji, kako je saopšteno. Ovog trenutka su, prema njihovima rečima, imali priliku da nastave sa tradicijom da povodom slave udruženja, a nadaju se da će u budućnosti imati priliku da izlažu i u većem broju.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291