Kultura

Održan prvi koncert hora „PoliFonika” u Muzeju Srema

Sremska Mitrovica – Koncert hora „Polifonika” održan je u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, kao prvi koncert ovog sastava, a izveli su duhovne kompozicije, tradicionalne sprske i starogradske pesme.

„PoliFonika” je vokalni ansambl koji je sa kulturno-umetničkom delatnošću počeo 2020. godine u okviru udruženja „Bingo” iz Sremske Mitrovice. Hor je formiran iz želje da se očuva tradicija horskog pevanja u ovom delu Srema. Članovi ansambla su pevači različitog uzrasta, profesionalnih orijentacija, ali i različitog muzičkog, tačnije pevačkog iskustva.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” zahvalila se u ime ustanove i rekla da su počastvovani što je Jovanka Ivanić izabrala baš njihovu ustanovu da bude organizator jednog tako lepo koncerta: „Ustanova za negovanje kulture Srem je jedna od značajnijih ustanova kulture u gradu, osnovana je 2003. godine s ciljem objedinjavanja aktivnosti koji su veoma značajne za razvoj amaterizma kao i promociju našeg grada i održavanje kulture našeg grada i okoline, kao i negovanje kulture nacionalnih manjina. U našoj ustanovi u toku godine odigrava se bezbroj aktivnost i mi smo uvek spremni da pomognemo svim sekcijama, udruženjima, svima onima koji vole umetnost i kojima je umetnost smisao opstajanja, smisao života, samim tim smo i poslali preporuku Ministarstvu kulture za projekat  zajedno sa udruženjem „Bingo” i Horom „Polifonika” i oni su to opravdali jer su se za kratko vreme proširili dobili dosta novih članova i gde god su učestvovali dobili su zaista vredne  nagrade i sve pohvale.”

Jovanka Ivanić horovođa Hora „Polifonika” kaže da svi oni, deleći ljubav prema horskom pevanju i vokalnoj tradiciji, zajedno i posvećeno obrađuju kompozicije brojnih žanrova, te se na njihovom repertoaru mogu sresti primeri od duhovne pravoslavne muzike, preko klasičnog horskog repertoara umetničke muzike, do prepoznatljivih melodija starogradske, tradicionalne i pop muzike.

Kako je rekla dirigent Jovanka Ivanić: „Hor „Polifonika” je večerašnjim koncertom želeo pre svega da se zahvali vernoj publici koja nas podržava u svim našim aktivnostima koje smo imali tokom ovih godinu dana našeg rada, radili smo u veoma otežanim uslovima, sa određenim pauzama i u raznim horskim kombinacijama. Zahvaljujem se publici, svima koji su pomogli da radimo, a to je pre svega Dragan Božić koji nam je ustupio prostor Mesne zajednice „Blok B” gde imamo probe i  „Sirmijumartu” i Ustanovi „Srem” gde imamo druge probe i to nam izuzetno mnogo znači. U maju mesecu smo učestvovali na Majskim muzičkim svečanostima, međunarodnim, u Bijeljini, Republika Srpska, ove godine onlajn i dobili smo dve nagrade, u kategoriji duhovne muzike i u kategoriji mešovitog kamernog sastava gde smo izvodili svetovni repertoar i u obe kategorije smo se ovenčali srebrnom medaljom i jako smo ponosni. Posebno bih istakla naša humanitarnu aktivnost kojom se bavimo od samog formiranja ansambla, učestvovali smo u svim akcijama prikupljanja pomoći za decu sa Kosova i nekoliko koncerata kojima smo pokušali da pomognemo Nataši i Teodori našim sugrađankama i molim vas ovom prilikom da i dalje šaljete SMS poruke za njih dve jer im je neophodna izuzetno velika pomoć.”

Na repertoaru večerašnjeg koncerta, u prvom delu našla se duhovna muzika jer je ovaj hor svojevrstan nastavak Crkvenog hora „Sveti Sava”  koji je postojao do prošle godine, a u drugom muzičkom bloku publika je imala priliku da čuje hor kako izvodi tradicionalne srpske i starogradske pesme. Nastupio je Vokalni sastav „Krančević” u čijem sastavu su učenici Muzičke škole „Petar Krančević”, a gost bivši učenik muzičke osnovne muzičke škole Njegoš Rezma je na harmonici pratio solistkinju Stanislavu Vortić.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042