Kultura

Muzej Srema u međunarodnom projektu ArcheoDanube

Sremska Mitrovica – Zaposleni u Muzeju Srema učestvuju u međunarodnom projektu „ArcheoDanube” čija su tri stuba: arheologija, razvoj grada i turizam. Kao rezultat projekta biće formiran arheološki park u našoj, gradskoj sredini, primenom novih tehnologija biće sređene stalne arheološke postavke, i urađena 3D rekonstrukcija Sirmijuma.

Predstavili su i konkretne dobiti od učešća u projektu „ArcheoDanube”, formiranje arheoloških parkova, konkretno u urbanoj sredini, tako da se uklope u grad, kao i sređivanje stalne muzejske prevshodno arheološke postavke, primenom novih tehnologija.

Andrija Popović direktor Muzeja Srema predstavio je okvir projekta: „Projekat „ArcheoDanube” je velika razvojna šansa za naš muzej i za naš grad, dakle u pitanju jedan međunarodni projekat na kome učestvuje 10 zemalja i Muzej Srema ima veliku čast da učestvuje na jednom ovako velikom projektu. Krajnji cilj je formiranje arheoloških parkova. Mi se nadamo da ćemo uspeti da ispunimo taj cilj, za sada nam veoma dobro ide i naš tim predvođen kustosom arheologom Jasminom Davidović već ostvaruje velike uspehe i radosno gledamo budućnost kada ćemo ovaj projekat privesti kraju.”

Uz pomoć arheologije i informacija koje su prilično korisne turistima, a ne samo zaljubljenicima u prošlost, atraktivnih i modernih vidova prezentovanja istorijskog blaga, planiran je i razvoj grada.

Nenad Radmanović kustos istoričar Muzeja Srema objašnjava koliko je ovaj projekat ambiciozan ali i značajan za grad: „Arheološki parkovi nisu nepoznata priča u regionu i u našoj zemlji. U Srbiji postoje već dva formirana i funkcionalna arheološka parka koja beleže velike posete, jedan je naravno Viminacijum, koji je možda najuspešniji takav park u Srbiji i drugi Feliks Romulijana, odnosno Gamzigrad. Tako da ovaj posao nije pionirski ali je svakako već poznat u našoj zemlji, u regionu, ali svakako je stvar koja se sve više razvija i sve je više ovakvih priča u okruženju. Sremska Mitrovica nesumnjivo sa lokalitetima Sirmijuma ima najveći potencijal i veliki turistički potencijal, potrebno je samo uvezati što više institucija ali ne samo lokalnu samoupravu već i određene privredne subjekte, stejkholdere u projektu koji mogu da imaju određeni interes oko ovakvog jednog arheološkog parka. Naravno pored privrednih subjekata, potrebno je uvezati i ostale elemente iz lokalne samouprave, pojedince, zaljubljenike u ovakve priče da bi taj park postao celina. U nekim gradovima, u okviru arheoloških parkova organizuju se već i neki festivali, manifestacije, koncerti, što Sremska Mitrovica već ima, tako da tako da takve priče, nama nisu nepoznate.”

Kozervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremskoj Mitrovici pokrenuli su određene procese, a zaposleni u Muzeju će im pomoći savetima ali i realizacijom ovog projekta do kraja 2022. godine, kako bi donekle sredili stalnu arheološku postavku primenom novih tehnologija, pogotovo izradom 3D rekonstrukcija raznih lokaliteta Sirmijuma za čiju rekonstrukciju ima dovoljno elemenata.

Jasmina Davidović muzejski savetnik arheolog Muzeja Srema i projektni menadžer na projektu „ArcheoDanube” prikazala je ishode ovog projekta koji se, navodi ona, u stvari obraća arheologiji: „Naš grad je upoznat sa tematikom arheoloških parkova ali mi predstavljamo posebno komplikovan arheološki park u urbanim sredinama koji su izuzetno teški za realizovati, vi morate razvijati grad i pomoći grad da se razvije i da opstane, a takođe sačuvati, zaštititi, konzervirati i prezentovati na najbolji način ono što je ostalo iz prošlosti. Kao muzej smo orijentisani na arheologiju i smatramo da je Sirmijum najvažniji, ne samo za Mitrovicu već i za Srbiju i Evropu, mada mislim da je i ostala istorija našeg grada izuzetno zanimljiva i može se prezentovati na ovaj isti način. Arheološki parkovi su ideja i ponuda kulturnog turizma koji će objedinjavati sve lokalitete, ne samo praistorijske, rimske, srednjevekovne već i možda novije istorije koji mogu da pokažu nešto što je zanimljivo turistima, a i lokalnim posetiocima. Toga u Mitrovici ima veoma puno, samo mislimo da još uvek nije iskorišćena u potpunosti, ovaj projekat će možda na novi način otvoriti put ka realizaciji toga. Muzeju Srema je obezbeđeno nekih 94.000 evra koje, međutim, mi moramo prvo da pronađemo, pa ćemo ih onda dobiti od Evropske unije, to je jedna ovako mala komplikacija na projektu. Mislim da će se uglavnom ovako pokriti oni nedostaci, koji su do sada postojali u muzeju.”

Sirmijum putem 3D rekonstrukcije će biti prikazan na opremi koja će biti nabavljena prilikom projekta. To će im omogućiti da nabave i drugu neophodnu raznovrsnu opremu kako bi mogli da osavremene rad i u nekim drugim aspektima, recimo davanja dodatnih informacija, koje su veoma značajne za posetioce. Informacije će biti plasirane na engleskom jeziku, na našem jeziku, možda još na nekim jezicima ako bude dobrovoljaca koji će prevoditi, rekli su u muzeju.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929