Kultura

Godišnji koncert Folklornog ansambla „Branko Radičević”

Sremska Mitrovica – Godišnji koncert Folklornog ansambla „Branko Radičević”, pod nazivom „Ovi dani dugi, letnji” održan je na Žitnom trgu. Organizuje ga Centar za kulturu „Sirmijumart”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i uz podršku Uprave za kulturu i sport.

Uz muzičku pratnju „Narodnog orkestra”, scenskim nastupom, koji obuhvata muziku, igru, pesmu, karakteristične i raznovrsne koreografije i narodne nošnje, izvođači su predstavili deo folklorne tradicije našeg naroda – od dečjih igara, spletova igara i pesama iz različitih delova naše zemlje, do prikaza nekih od običaja i slično.

Prve večeri, na koncertu na letnjoj sceni na Žitnom trgu predstavili su se članovi Dečjeg ansambla i njihovi gosti iz Martinca, Bosuta i Kuzmina. Vasilj Ševo načelnik Uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica izrazio je zadovoljstvo što, posle godinu i po dana mogu da organizuju ovakav jedan kulturni događaj i najavio bogato kulturno leto u našem gradu.

„Gradska uprava za kulturu i sport ima plan da organizuje i realizuje niz sličnih manifestacija preko svojih ustanova kulture, formirali smo radnu grupu koja je napravila kalendar događaja. Tokom jula u okviru manifestacije Kulturno leto na Savi, bukvalno ćemo leto prebaciti na gradsku plažu i te manifestacije prilagoditi našim najmlađim sugrađanima. Biće zabavni i edukativni programi gde će oni uz igru, kroz radionice da nauče, pre svega, o svojoj kulturi, istoriji, naučiće i o tome šta naše ustanove kulture rade, koja je njihova delatnost. U avgustu nas čeka naš glavni, kapitalni događaj, naš brend grada, najveći kulturni događaj, to je Srem folk fest koji neće biti obima kao prethodnih godina ali neće biti ni manje interesantan. Potom, koristim priliku da najavim spektakularan koncert, 17. avgusta, mislim da unazad nekoliko godina nije tako nešto slično organizovano, mislim da će to biti svojevrstan spektakl, takođe na Žitnom trgu, to je koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra u okviru turneje po sedam gradova Vojvodine, mi smo uspeli da budemo jedan od domaćina ovog svojevrsnog spektakla,” rekao je načelnik Ševo.

Najavio je i manifestaciju Vinski park koja će biti održana krajem avgusta u gradskom parku, kada će posetioci moći da uživaju u dobrom vinu, dobroj muzici, druženju, degustaciji domaćih proizvoda i pozvao sve da dođu i da zajedno uživaju.

Početkom letnje sezone, već tradicionalno Folklorni ansambl „Branko Radičević“ priređuje godišnji koncert prema rečima Dragana Đorđevića umetničkog rukovodioca ansambla. Na tim koncertima prikazuje se ono što su radili tokom godine.

„U prethodnom periodu, nažalost, zbog pandemije koje je bila godinu i po dana, nismo mogli puno da radimo, ali tokom poslednja dva, tri meseca, od kad smo se ponovo okupili, uspeli smo da spremimo ovaj godišnji koncert. Trajaće dva dana tj. dve večeri, večeras nastupa Dečiji ansambl i gosti iz Martinca, Bosuta i Kuzmina, ima oko 150 učesnika. Sutra je koncert Prvog ansambla, veterana i Narodnog orkestra, negde oko 80, 90 učesnika. Imaćemo prilike da prikažemo i nova ostvarenja, nove koreografije koje su pripremljene. Nadam se da će publika uživati ove dve večeri, ovo je prva, veća manifestacija posle pauze od godinu i po dana, koliko nas je pandemija omela da tako kažem, da radimo normalno i vidim da svi željno to iščekuju, i publika, i izvođači, tako da se nadam da će biti lepo i da će svi uživati,” rekao je Đorđević.

Slaba kiša je ipak omela deo koncerta i mališani su kratko nastupali. Organizator koncerta i svi učesnici sa svojim umetničkim rukovodiocima, uputili su svima toplu dobrodošlicu na koncert, i zajedno sa publikom, uživali su u, ipak delimično izvedenom nastupu najmlađih.

Druge večeri, odnosno 2. jula 2021. godine, koncertom koji počinje u 20 časova, predstaviće se članovi Prvog ansambla, takođe sa gostima.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776