Kultura

Izložba o Dobrici Milutinoviću povodom Svetskog dana pozorišta

Sremska Mitrovica – Pozorište „Dobrica Milutinović” obeležilo je Dan ustanove i Svetski dan pozorišta 27. mart izložbom posvećenom stvaralaštvu velikana našeg glumišta Dobrice Milutinovića, po kojem nosi ime. Pozorište u našem gradu obeležava 76 godina rada, a izložba je otvorena u Muzeju Srema.

Povodom Svetskog dana pozorišta, danas je u Muzeju Srema otvorena izložba fotografija stvaralaštva Dobrice Milutinovića. Autor izložbe je Veroslava Petrović iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Izložbu o stvaralaštvu glumca čije ime nosi mitrovačko pozorište otvorio je Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport.

Otvarajući izložbu načelnik Ševo se osvrnuo na istorijat i značaj pozorišta kao ustanove kulture: „Počeci pozorišnog života datiraju još iz rimskog doba. Građani Sremske Mitrovice vrlo dobro poznaju pozorišni izraz. Sutra 27. marta je obeležavanje Svetskog dana pozorišta kao i našeg Pozorišta „Dobrica Milutinović“ koje slavi 76 godina svog postojanja. Osnovano je davne 1945. godine i postavilo je sijaset predstava kako iz zemlje tako i iz sveta. Treba naglasiti da je mnogo glumačkih imena prošlo kroz njega, jedno od najvećih, ako ne najveće, naša proslavljena pozorišna i filmska glumica Mira Banjac koja je prve korake upravo načinila u ovom pozorištu. Pozorište je ogranizovalo i sijaset domaćih festivala, Susret profesionalnih pozorišta Vojvodine u dva navrata 1993. i 1998. godine, a prilikom toga su dogovorili i saradnju sa ostalim pozorišnim kućama. Moram da naglasim da su i glumci mitrovačkog teatra Jelena Janković i Vladimir Balašćak imali zapaženu ulogu na festivalu pozorišta u Rusiji kada su bili i nagrađeni. Zbog svega ovoga organizovali smo izložbu fotografija Dobrice Milutinovića. Danas u vreme svetske borbe protiv kovida 19, sve nekako stalo, pa i pozorištni život. Ovom prilikom čestitam Dan pozorišta glumcima koji su zajedno sa gledaocima neizostavni segment pozorišnog života.”

Izložbu će posetioci moći da pogledaju uz strogo poštovanje epidemioloških mera, naglasio je načelnik. Prošle godine ovaj dan je proslavljen onlajn, a i ovoga puta je u hibridnom formatu, budući da pozorišni život još nije obnovljen u punom obimu zbog pandemije koronavirusa.

Na otvaranju izložbe govorila je Jelena Janković direktor Pozorišta „Dobrica Milutinović” izražavajući optimizam i ukazujući na značaj i veličinu glumca čije ime nosi ova ustanova.

„Usled pandemije virusa kovid 19 čitav svet je suočen sa velikim izazovom, pa tako i pozorište. Korona nam je definitivno pokazala kako smo svi jednaki i kako nema razlike među ljudima. Pozorište se privikava na život u doba pandemije što uopšte nije lako, obzirom da je pozorište mesto susreta ljudi i mesto koje je dugo u čovekovoj svesti kao grupna i kolektivna umetnost. Iz tog razloga je pozorištu ovaj period malo problematičan, no u svakom slučaju ne treba se brinuti za budućnost pozorišta. Pozorište je preživelo mnoge nevolje, pa će preživeti i ovo sa koronom. Pred nama je izložba stvaralaštva Dobrice Milutinovića velikana naše glumačke umetnosti. Dobrica Milutinović majstor svog posla, maestro, jedan od najtalentovanijih, najneobuzdanijih glumaca tog vremena, publika ga je volela, igrao je po svom glumačkom habitusu romantičarski repertoar, uglavnom, bilo je tu i istorijskih ličnosti, bio je omiljen kod publike”, rekla je Jelena Janković.

Zahvalila se Muzeju pozorišne umetnosti Srbije što je omogućio da izložbu mogu da vide i Mitrovčani, Muzeju Srema na ustupljenom prostoru i pozvala posetioce da dođu i pogledaju izloženo.

Povodom Svetskog dana pozorišta, tradicionalnu poruku ove godine uputila je glumica Helen Miren iz Ujedinjenog Kraljevstva. Njenu poruku u kojoj je izrazila uverenje da će pozorišni život uskoro ponovo  „procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo” pročitao je Vladimir Balašćak glumac.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Nihova mašta se već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu…

Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti ponovo će procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!”, kaže se u poruci Helen Miren.

Izložba stvaralaštva Dobrice Milutinovića biće otvorena do 27. aprila. Posetioci izričito moraju da poštuju epidemiološke mere.

Najava događaja

21mar18:0019:00Svetski Dan poezije

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8381117.1897117.5413