Kultura

Festival besedništva održan onlajn

Sremska Mitrovica – Festival besedništva, usled epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, održan je onlajn. Učestvovali su samo besednici po pozivu,  bez prisustva publike, a prenos je bio na fejsbuk stranicama Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

XXIX festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI” održan je u nedelju, 13. decembra, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem” u saradnji sa Muzejom Srema. Pokrovitelji Festivala bili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica. Prijatelji Festivala su Advokatska kancelarija Jelkić iz Beograda i Advokatska kancelarija Levajac iz Sremske Mitrovice, kao i naši mitrovački slikari Olga Perunović, Verica Roljić Kovačić i Borko Golić.

U skladu sa postojećom  situacijom, članovi Odbora Festivala doneli su odluku da se u finalu takmiči ograničen broj besednika, bez prethodno organizovanog polufinala, a koji su pozvani lično ili preko svojih mentora, a u ime institucija koje zastupaju, po izboru organizatora Festivala.

Za Festival se prijavilo 10 besednika, koji su nastupali u tri kategorije: Autorska beseda, Interpretacija i Improvizacija (Ex tempore). Prijavljeni takmičari zastupali su sledeće institucije: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet Union u Beogradu, Nušić fondacija, Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu i Dramsko-recitatorski studio Kulturnog centra Vrbas. Takmičare je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: Predsednik Veća Olivera Jelkić, advokat i književnik iz Beograda, Andrijana Videnović, dramski umetnik iz Beograda i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.

Najbolji među leporečjem obdarenima,  bili su, u Autorskoj besedi: Prvo  mesto pripalo je Kristini Omerović – Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu,  drugi je bio  Janko Balšić – Pravni fakultet Univerziteta  u Beogradu,  a treća Olivera Cvijetić – Pravni Fakultet Univerziteta u Novom Sadu. U kategoriji Interpretacija, najbolji je bio Nikola Stanković – Fakultet umetnosti u Prištini, drugi Avram Cvetković – Fakultet umetnosti u Prištini  i treća  Jovana Radović – Kulturni centar Vrbas. U kategoriji Ex tempore, trijumfovala  je  Jovana Marjanović – Nušić fondacija, dok je druga bila Andreja Bošković sa Univerziteta Union u Beogradu. Nagradu Advokatske kancelarije „Levajac” osvojio je Avram Cvetković – Fakultet Umetnosti u Prištini, a Advokatske kancelarije „Jelkić”, Kristina Omerović – Pravni fakultet u Beogradu. Nagrade Odbora Festivala dobili su Nikola Vukadinov – Kulturni centar Vrbas  i Nataša Vignjević – Kulturni centar Vrbas.

Zbog vanredne situacije usled epidemije zaraze bolesti kovid-19, ova tradicionalna manifestacija održana je ove godine onlajn. Festival je bilo moguće pratiti samo putem prenosa na stranicama Ustanova Srem Sremska Mitrovica i fejsbuk profilu Ustanova Srem.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158