Kultura

Književna nagrada „Nadži Naaman” iz Libana prof. dr Slađani Milenković

Sremska Mitrovica – Književnica, profesor visoke škole i novinar, prof. dr Slađana Milenković dobila je tradicionalnu međunarodnu nagradu „Nadži Naaman” iz Libana, za svoje književno stvaralaštvo.

Srpska književnica, članica Društva književnika Vojvodine, Udruženja novinara Srbije, prof. dr Slađana Milenković dobitnica je nagrade libanske fondacije „Nadži Naaman” za kreativnost u književnom izrazu za 2020. godinu. Priznanje je ustanovljeno 2002. godine i dodeljuje se autorima koji u svom književnom radu po sadržaju i po stilu neguju ljudske vrednosti i podržavaju ljudske slobode.

Nagrada „Nadži Naaman” iz Libana stigla je u ruke naše sugrađanke putem pošte, svečanost uručenja je izostala ove godine, usled poznatih okolnosti izazvanih pandemijom koornavirusa.

Književnu nagradu Fondacija „Nadži Naaman” iz Libana dodeljuje u nekoliko kategorija, a među ovogodišnjim dobitnicima je 77 autora iz 78 zemalja sveta, odabranih među ukupno 3.034 prijavljena autora.

Prof. dr Slađana Milenković radi kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, radila je kao glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije „M” u tom gradu, kao novinar-urednik kulture i novinar-saradnik brojnih listova, nacionalnih i svetskih novinskih agencija. Glavni i odgovorni je urednik Časopisa za nauku, kulturu i umetnost Sunčani sat u Sremskoj Mitrovici od 2002. godine do danas.

Autor je zbirki poezije: Jutro zaspale srne (1994. Požega: Svitak), Goniči snova (1995. Jazak: Drugari,) Potpis sna (1997. Novi Sad, Sremski Karlovci: Brankovo kolo), Drugim rečima  (2014. Novi Sad: Prometej) Goniči snova/Hounds of Dreams (2016. Sremska Mitrovica: Književna zajednica), Septembercity (2019. Poljska, Krosno).

Objavila je desetak samostalnih naučnih monografija, nekoliko udžbenika, više desetina naučnih i stručnih studija, književnokritičkih tekstova i prikaza u zbornicima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti književnog stvaralaštva, a posebno se izdvaja Nagrada „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo 2019. godine. Pesme su joj prevedene na engleski, nemački, turski, poljski, japanski, španski, bugarski, rumunski, švedski, makedonski i druge jezike.        

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291