Kultura

Fotografija Ne volim januar pobednička na konkursu Mitrovica kroz objektiv

Sremska Mitrovica – U organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, 3. septembra u Gradskom parku, održana je Prva izložba fotografija „Mitrovica kroz objektiv”.

Izloženo je 20 fotografija koje su se zaslugom „lajkova” pratilaca fejsbuk stranice, našle u finalnom izboru za prve tri fotogafije, koje je odabrao stručni žiri u sastavu: Hristina Panić, inženjer primenjene fotografije i Marija Vuruna, istoričar umetnosti.

Svih 20 učesnika dobili su Časopis za nauku, umetnost i kuturu „Sunčani sat”, koji izdaje Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

„Sama ideja je nastala za vreme korone, videli smo da dosta sugrađana fotografiše i to nam je dalo ideju.  Preko 60 fotografija poslato je na naš mejl tokom konkursa. Prvobitna ideja bila je da imamo prve tri nagrade i za mlađe sugrađane ali jednostavno niko se nije javio i to je ono na čemu ćemo da poradimo za sledeću godinu, da animirano i mlađe sugrađane da učestvuju. Sve ove izložene slike bile su u toj drugoj kategoriji, 16 godina i stariji gde je stvarno bio jako težak izbor i žiri je imao težak posao ali smo predvideli da prvih dvadeset fotografija lajkovima uđu u finale. Imamo još ideja za sledeću godinu i nadam se da ćemo ih i sprovesti, mislim da je ovo jako lep nov program pogotovo što Ustanova za negovanje kulture “Srem” radi sve smotre za amatere. Ovo je prva smotra za amatere-fotografe i naišla je na dobar odjek sugrađana, dobili smo pohvale da napokon neko ko voli fotografiju, a ne bavi se tim profesionalno ima način da svoj rad i pokaže. Nadam se da će sledeće godine ovaj fotokonkurs biti još uspešniji”, rekao je Dušan Drča direktor Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Za narednu godinu najavljuju da će tema Mitrovica kroz objektiv ostati ali će je proširiti tako da obuhvati i okolinu, dakle celokupnu teritoriju Grada. Uspostavljanjem saradnje sa školama nadaju se da će privući i najmlađe sugrađane da učestuvuju. Ove godine pristiglo je veoma mnogo fotografija i nagrađene su tri.

I mesto osvojila je Maja Ognjanović, sa fotografijom „Ne volim januar”,

II mesto osvojio je Radoslav Raša Galetić, sa fotografijom „Crkva Svetog Dimitrija”,

III mesto, pripalo je Milanu Kneževiću za fotografiju „Ogledalo”.

Maja Ognjanović nosilac prve nagrade rekla je: „Oduševljena sam što se ovako nešto dešava u našem gradu, oduševljena sam konkursom, oduševljena sam saradnjom sa Ustanovom, šta da kažem zadovoljna sam, presrećna. Malo sam uzbuđena, nisam navikla da osvajam prve nagrade, pa neka je to i za fotografiju. Videli su moje fotografije i obećali da će da mi naprave izložbu i onda je to bila još veća motivacija za mene, da fotografišem i to svakodnevno, imam više od tri hiljade fotografija, jedva sam se odlučila za ove tri, ova je prošla i nadam se da ću dogodine ponovo imati dobre fotografije i možda ponovo osvojiti neku nagradu.”

Specijalna nagrada, za fotografiju sa najviše „lajkova”, dodeljena je Jelici Radosavljević za fotografiju „Jutro na Savi”, nagrada je poklon-vaučer, prijatelja Fotokonkursa, Računovodstvenog biroa.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158