Kultura

Predstavljena knjiga „Zaveti”

Sremska Mitrovica – U hramu Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici u četvrtak 5. marta 2020. godine  održana je promocija knjige istoričara, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloša Kovića „Zaveti”. Knjiga je svojevrsna publicistička zbirka stavova, intervjua, novinskih članaka i drugih javnih istupa profesora Kovića nastala u periodu od 2016. do polovine prošle godine. 

Prema rečima samog autora, knjiga obuhvata vremenski period kada se srpska zvanična politika  i srpski narod u celini nalaze pred izazovom, pa i pritiskom „konačnog rešavanja statusa Kosova” sa ambicijom da svedoči i podstakne na potrebu zaštite iskonskih nacionalnih vrednosti, slobodarske i državotvorne tradicije proistekle od utemeljivača srpske države i njihovih naslednika – tradiciji sačuvanoj kao nacionalni, Kosovski zavet.

Govoreći o delu Miloša Kovića prof. dr Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu govorio je o pojmu zaveta kao o „temi svih naših tema“ ukazujući na kosovski zavet „iz koga je proisteklo sve u našoj prošlosti, koji je nadahnjivao sve naše pretke od Kosova do Košara i Paštrika” . 

„Biti veran zavetu ne znači biti zarobljen u prošlosti, naprotiv. Mi ne možemo raskrstiti sa svojim zavetom a da ostanemo čista obraza. Ne možete biti slovesno biće ako nemate tradiciju a srpska istorija zapravo je zavetni niz. Na nama je danas odgovornost da li ćemo taj zavet održati“ rekao je profesor Koprivica.

Obraćanje  prisutnima profesor Ković počinje konstatacijom da kosovski zavet nije mit koji je anahron i prevaziđen već izuzetno živ što je pokazala i masovna podrška Apelu za odbranu Kosova i Metohije u čijoj izradi je i sam učestvovao a koji  je potpisalo i nekoliko arhijereja srpske crkve.

„Za čuvanje zaveta potrebni su žrtva i odricanje a kosovska ideja je opsesivna ideja srpske kulture koju moramo očuvati i predati narednim generacijama, našoj deci i unucima. Živimo u vremenu obnove religije u većem delu sveta a identitet je danas ključna reč u Evropi” rekao je, između ostalog  autor smatrajući da je u srpskom nacionalnom korpusu ovo vreme „definisanja srpstva kroz veru”. 

Oba govornika, profesori Koprivica i Ković posebno su apostrofirali aktuelne litije naroda u Crnoj Gori, objašnjavajući ovu pojavu  potrebom ljudi da braneći svoje hramove i tradiciju sačuvaju identitet i nacionalni zavet koji su im ostavili preci.

Predstavljanju knjige, koje je uz podršku sveštenstva najstarijeg mitrovačkog hrama  organizovalo Društvo srpskih domaćina prisustvovalo je mnoštvo posetilaca koji su bili u prilici da gostima postave i određena pitanja iz sfere nacionalne istorije, identiteta i tradicije. Pojci ovog hrama izveli su nekoliko prigodnih etno i rodoljubivih pesama.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988