Kultura

Karavan naive

Sremska Mitrovica – Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u organizaciji opštine Kovačica i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice održana je u Galeriji Lazar Vozarević izložba slika Karavan naive. Četvrtu godinu za redom  dela naivne umetnosti u svojevrsnom karavanu putuju po gradovima, a ove godine je izabrana  Sremska Mitrovica za jednog od domaćina izložbe,  pored Beograda i Banja Luke. Pored predstavljanja likovnih vrednosti naivnog slikarstva, namera organizatora je i očuvanje nacionalnog identiteta i tradicije naroda, koji žive u ovom južnobanatskom mestu.

Izložba predstavlja priliku da se vidi segment likovne umetnosti, koji mitrovačka galerija nije imala do sada u svojoj izložbenoj ponudi. Slikarstvo samoukih slikara Kovačice pleni pažnju svojom živopisnošću, razigranošću, vedrinom i prikazuje život i običaje naroda, koji žive na ovim prostorima. Slike 24 naivna slikara obiluju scenama iz svakodnevnog života oslikane naivnošću, koja sadrži nevinost detinjstva i mudrost zrelog doba, koje ume da čuva duboko poštovanje i ljubav prema običajima svog naroda,  kraja, vojvođanske ravnice.

Naivna umetnost iz Kovačice, već više od četiri decenije zauzima značajno mesto na svetskoj mapi ove vrste umetnosti, a dobila je svojevremeno prvu galeriju naivne umetnosti u bivšoj Jugoslaviji (1955),  u kojoj je izlagana ova vrsta narodnog, autentičnog stvaralaštva.

Na svečanom otvaranju bili su prisutni i slikari naivci, a prisutnima se obratila Ana Žolnaj Barca, direktorica Galerije naivne umetnosti u Kovačici i Marija Vuruna, kustos mitrovačke galerije. Manifestacija je propraćena zvucima narodne, slovačke muzike na harmonici, koji su dopunili atmosferu izložbe, koja je pobudila veliko interesovanje mitrovčke publike.

Nakon Sremske Mitrovice, izložba će gostovati u Beogradu, od 11. marta do 18. marta, a potom u Banjaluci, u Republici Srpskoj, od 20. marta do 27. marta.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142