Kultura

Pesma joj je drugo ime – Veče ljubavne poezije Željke Avrić

Sremska Mitrovica – Poetsko veče ljubavne poezije Željke Avrić održano je u Galeriji „Lazar Vozarević” u produkciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Autorka Željka Avrić je rođena 1964. godine u Banjaluci, a živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju i književne eseje i prikaze. Objavila je šest zbirki pesama, a za sebe kaže da ima dva zavičaja, te piše u obe izgovorne varijante srpskog jezika, ijekavskoj i ekavskoj. Više puta nagrađivana je za pesme i cikluse pesama, a član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.

Stihovi Željke Avrić, pesnikinje u interpretaciji glumaca i recitatora bili su okosnica neobične umetničke večeri. Nešto više o poetskoj večeri rekla je autorka Željka Avrić: „Da li treba uopšte povod kad je ljubav u pitanju? Naravno postoji povod, jedan od njih je prva nagrada na konkursu ljubavne poezije u Ivanjici za pesmu „Kad žena bdi”, gde je selektor bio književnik Dragan Jovanović Danilov, a drugi povod je da smo hteli da napravimo jedno lepo druženje, jedan kulturni događaj i poklonimo ga našim srugrađanima. Moja radionica na miruje, u toku je priprema novog rukopisa, ja se nadam da će uskoro biti gotov i večeras su, osim objavljenih pesama iz mojih prethodnih šest knjiga, neke nove govorili. Možda je malo čudno da ja u stvari od svih vrsta pesama, najmanje pišem ljubavnu  poeziju, uglavnom pišem misaonu poeziju. Ljubav je osećanje koje ne treba puno eksploatisati jer je previše uzvišeno, njemu treba prelaziti pažljivo, polako i tako se odnositi prema njemu.  Mislim da, svaka ta pesma zaista ima neko svoje opravdanje pogotovo večerašnji izbor. Večerašnji naslov je u stvari stih iz pesme „Uspavanka” i ja njega ne bih prevela u nekom ličnom smislu, pesma joj je drugo ime, u smislu da je u stvari pesma drugo ime za ljubav, za ženu uopšte.”

Željka Avrić do sada je objavila zbirke: „Portret”, „Zvezdarnica”, „Marginalije”, „Vremenik” i „Jesam”. Više puta je nagrađivana na književnim konkursima i manifestacijama. U poetskom teatru interpretirane su pesme iz autorkine dve novije zbirke.

Dušan Drča direkorUstanove za negovanje kulture „Srem” u ime organizatora je rekao: „Pošto su građani navikli da ova Ustanova sprema kvalitetne programe, mislim da nismo mogli bolje ni početi ovu godinu nego ovim prvim programom u mesecu ljubavi. Ni manje, ni više, godinu počinjemo sa jednom damom, našom sugradjankom i po našem nekom skromnom mišljenju sigurno jednom od najboljih pesnika našeg grada. Nama je velika čast i zadovoljstvo što iz godine godine sarađujemo sa Željkom Avrić i bili ste svedoci svih naših programa ranije i videli ste da su to kvalitetni programi i svakom sledećem programu mi se radujemo. Tako i ovo veče ljubavne poezije, mislim da su naši ljudi uživali u tome, a u mesecu ljubavi imaćemo veče grčke ljubavne poezije krajem februara.”

Stihove su govorili Aleksandar Krstajić, Latinka Perunović, Nikola Janošević i autorka.

U muzičkom delu programa nastupili su Irena Panić – flauta i Aleksandar Cundra – klavir, Hajrudin Durmanović – gitara i Dečiji hor „Vivak” i Tamara Pajkanović.

Tamara Pajkanović rukovodilac Dečjeg hora „Vivak” rekla je o sradnji sa pesnikinjom: „Željka je prvenstveno naš prijatelj, Željka je osoba koju smo tako slučajno sreli ali je nismo slučajno zavoleli i nismo slučajno ostali svih ovih godina prijatelji. Uvek smo rado viđeni gosti na njenim promocijama, zapravo ona želi da mi budemo tu, a naša je radost onda obostrana, tako da saradnja traje svih ovih godina, stvaramo lepe stvari zajedno. Podržavamo njen rad, volimo njen rad, vrlo vrlo se ozbiljno ophodimo prema tome što ona radi, zato što ona to zaslužuje i prvenstveno Željka je jedna izuzetna osoba, dobar prijatelj, dobar saradnik, dobar čovek, sa njom je sve tako lako i onda je i prirodno da smo tu.”

Gosti večeri su Lana Konstantinović, Sara Radivojević i Olga Burlica iz „Zone mladih” u okviru biblioteke „Gligorije Vozarović”.

Organizator večeri je Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988