Kultura

Sremskomitrovački dani umetnosti

Vranje – Tri autora, tri generacije, tri poetike, jedan grad koji ih povezuje. U organizaciji galerije „Lazar Vozarević”, prošlog četvrtka 12. decembra otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju izložba crteža Lazara Vozarevića, pod nazivom „Od snoviđenja do mita”. Izložba je prethodno bila organizovana u leskovačkoj galeriji Narodnog muzeja, a izložen je 21 crtež iz fonda matične galerije u Sremskoj Mitrovici. Galerija „Lazar Vozarević” nastavlja promociju umetnika, čije ime nosi, ovog puta izložbom crteža, a reč je o celokupnoj kolekciji, koju poseduje iz svih faza rada umetnika od 1951 – 1968. godine.

Pored izložbe crteža Lazara Vozarevića, iz fonda galerije,  predstavljena je i izložba slika Ivice Kovačića Štifle i crteža Predraga Kovačića. Izložbama tri autora, različitih generacija i poetika, ali koji pripadaju sremskomitrovačkom podneblju ostvaren je most saradnje između ustanova, a ovaj nesvakidašnji kulturni događaj svakako nosi pečat  svojevrsnih dana mitrovačke kulture i umetnosti  na jugu zemlje.

Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji raznorodnih umetničkih uticaja Vozarević će najveći značaj  pridavati upravo crtežu. Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Tome dugujemo izvanrednu raznovrsnost njegovog crtačkog opusa, znalačko vođenje stvaralačke zamisli, smele zaokrete i osobenost koja ih odlikuje. Galerija, koja nosi njegovo ime poseduje najkompletniju kolekciju crteža iz svih faza rada ovog velikana srpske moderne umetnosti.

Vozarević crtežu poklanja posebnu pažnju, kao samostalnoj umetničkoj disciplini, koja ima svoju zasebnu formu nezavisnu najvećim delom  od slikarskog opusa. Poznato je da nije pravio predloške ili skice za svoje slike, a crtežom se bavio od početka stvaralačkog rada pa do svoje smrti 1968. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju 20. veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Ivica Kovačić Štifla se predstavio leskovačkoj i vranjskoj publici sa izložbom 27 slika, kao svojevrsnom retrospektivom. Tokom preko četiri decenije plodnog umetničkog rada nakon kratkotrajne epizode fantastičnog slikarstva, njegov rad kreće u pravcu asocijativne apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma. Ipak, dela čuvaju reminiscencije na prepoznatljive predele vojvođanske ravnice i gradske arhitekture, koji služe kao nepresušni izvor inspiracije tokom celokupnog stvaralačkog opusa ovog mitrovačkog slikara.

Osvrtom na crtački opus  mitrovačkog umetnika mlađe generacije Predraga Kovačića, po vokaciji vajara uočavamo skulptorsku matricu, koje se ne odriče ni u crtežu. U crtežu autor ima dovoljno prostora da se sa nesputanom snagom i energijom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju, kao ključni sadržaj dela. Predrag se bavi multimedijalnim istraživanjima u duhu postmoderne, a pored skulpture okušao se na  polju crteža, ambijentalnih instalacija, fotoinstalacija i video radova.

Na otvaranjima uvodnu reč pored domaćina kustosa Radmile Krstić iz Leskovca i Mirjane Jovanović iz Vranja prisutnima se obratio Milan Marinković, direktor  galerije „Lazar Vozarević“ i jedan od učesnika slikar Ivica Kovačić Štifla, a izložbu je otvorila kustos istoričar umetnosti  Marija Vukajlović. U narednom periodu izložba nastavlja svoj put i biće prezentovana u galeriji „Čedomir Krstić” u Pirotu.

Izložbe će biti otvorene u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju do 25. decembra.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158