Kultura

Izložbama počeli Dani ruske kulture

Sremska Mitrovica – Manifestacija „Dani ruske kulture” počela je u sredu, 15. januara u Galeriji Lazar Vozarević u organizaciji Istorijskog arhiva „Srem”. Počela je otvaranjem tri izložbe: „Lica ruske kulture”, „75 godina oslobođenja Minska i Belorusije” i „Obredi prelaza u fokusu objektiva fotografa Budimskih”.

Istorijski arhiv „Srem” po treći put organizuje manifestaciju „Dani ruske kulture” koja traje od 15. do 25. januara 2020. godine. Manifestacija je otvorena u Galeriji Lazar Vozarević prigodnom izložbom.

Zamenik načelnika za obrazovanje kulturu i sport grada Sremska Mitrovica Zoran Miščević smatra da je ovo značajna manifestacija i nada se da će pozitivne vibracije otići iz grada.

„Večerašnja manifestacija upravo svedoči o našoj bliskoj vezi sa našom braćom Rusima, nečemu što se zove kultura, školstvo i što se zove umetnost. Ova manifestacija govori o dobroj organizaciji Arhiva i prirodno je da svedoči i o svima nama ko smo i šta smo, gledanje umetničkih dela i poštovanje ovakvih vrednosti govori i nešto o nama. Naravno govori nešto i o bratskom i dobrom odnosu među bratskim narodima koja traje vekovima, govori o bliskoj vezi sa Rusima u mnogim segmentima života, a ovakve manifestacije to potvrđuju,” rekao je Miščević

Denis Krugov ataše za kulturu Ruske Federacije smatra da su istorijske i kulturne veze dva naroda veoma bliske i da se to u zadnje dve godine može konstatovati na državnom nivoima saradnje, što potvrđuje  niz kulturnih događaja, pa i ovaj u Sremskoj Mitrovici. Izložbe obuhvataju nekoliko važnih perioda iz istorije i značajne ličnosti Rusije, objasnio je ataše za kulturu ruske ambasade u Beogradu.

Tokom Dana ruske kulture i to od 15. do 25. januara, publika će moći da čuje predavanja o srpsko-ruskim odnosima i kulturnim vezama, da prisustvuje javnom času ruske kulture, vidi filmove i čuje nastupe horova.

Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem” otvorio je izložbu i istakao sve veći značaj ove manifestacije: „Treću godinu već organizujemo Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici. Posetioci imaju raznovrstan program, ove godine program će trajati deset dana. To su razna predavanja, koncerti, tribine o temi odnosi Rusije i Srbije u srednjem veku. Dosta građana će moći da nađe ono što im se sviđa. Posebno bih istako koncert pijaniste Krasnickog. Uveli smo novinu ove godine, a to je da ćemo  18. i 19. januara organizovati izložbu ruskih rasa golubova, što na prostorima bivše Jugoslavije nije niko organizovao i to međunarodnog karaktera.”

Program otvaranja upotpunio je hor „Rusinski zraci” i stihovima Jasna Arbanas i Margarita Vujović.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142