Kultura

XVI Festival arheološkog filma

Sremska Mitrovica – Od ponedeljka, 25. novembra u Muzeju Srema će početi Festival arheološkog filma. Sve projekcije počinju u 18 sati, u maloj Sali Muzeja u Ulici Vuka Karadžića 3.

Ponedeljak, 25.11.2019 projekcije od 18 sati

Manastir Svetog Antonija Le monastère de Saint Antonius
Režija: Yousef Abou Seif, Egipat 2009. Trajanje 18′
Manastir Prepodobnog Antonija Velikog je manastir Koptske orijentalno-pravoslavne crkve koji se nalazi u Istočnoj pustinji u Egiptu, skriven duboko u oazi u planinama Crvenog mora, oko 155 km jugoistočno od Kaira.Manastir je izgrađen oko 356. godine na mestu gde je sahranjen Sveti Antonije Veliki. Malo se zna o njegovoj najranijoj istoriji. Tokom VI i VII veka, mnogi monasi iz Skitskih manastira otišli su u manastir Svetog Antonija, da bi izbegli česte napade Beduina i Berbera. Sam manastir je opljačkan više puta od strane Beduina iz Istočne pustinje. Kao odgovor na te napade, izgrađene su zidine oko manastira zbog zaštite.

Bliže Maksimijanu
Režija: Slobodan Maksić, Srbija / Australija 2018. Trajanje 26′
Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom druge kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3km od nekadašnjeg Sirmijuma. Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje.

Rim van Rima II Roma al di fuori di Roma II
Režija: Alessandro Furlan, Italija 2017. Trajanje 20′
Prema legendi, Rim je osnovan753. p. n. e., te samim tim ima istoriju dugu gotovo dva i po milenijuma, što ga posle Atine stavlja na drugo mesto najstarijih evropskih prestonica. S pravom se smatra drugom kolevkom zapadne civilizacije. U filmu će publika da vidi 3D rekonstruciju najznačajnijih građevina drevnog Rima.

Utorak 26.11.2019 projekcije od 18 časova

Borđoš, 7000 godina pre
Režija: Rastislav Durman, Srbija 2018., Trajanje 52′
Arheološka istraživanja na lokalitetu Borđoš otpočela su 2014. godine
Multidisciplinarni tim, osim arheologa, činili su arheobotaničari, arheozoolozi, geomorfolozi, geofizičari i drugi stručnjaci. Iskopavanja su utvrdila postojanje naselja iz kasno neolitskog perioda na površini od 40 ha. U široj oblasti ovog nalazišta konstatovani su tragovi života od starijeg neolita do srednjeg veka, ali je pažnja istraživača usmerena na naselje u kojem su pre 7.000 godina živeli stanovnici potiske kulture koji su održavali žive kontakte sa stanovnicima naselja vinčanske kulture na jugu.

Sreda, 27.11.2019 projekcije od 18 sati

Abu Simbel Abu Simbel
Režija: Manu Trifa, Egipat , Trajanje 25′
Multimedijalno predstavljanje „Zvuka i svetla“ na jednom od najznačajnijih svetskih arheoloških lokaliteta – Abu Simbel. Ovo je lokalitet dva hrama koja je sagradio Ramzes II na levoj obali Nila u južnom Egiptu pored današnje sudanske granice u XIII veku p.n.e. Hramovi su urezani u stenu. Otkriveni su 1813. godine. Obzirom da je izgradnja Asuanske brane 1969. godine ugrozila hramove oni su isečeni u blokove i ponovo rekonstruisani na 65 m višem nivou. Akciju je vodio UNESKO.

Karnak Karnak
Režija: Gustavo Martinez-Schmidt, Egipat, Trajanje 25′
Karnak na desnoj obali Nila oko 2,5 kilometra severoistočno od Luksora. Po njemu je ime dobila severna polovina ruševina Tebe (oko 3200. godine p. n. e.) koja predstavlja najveći ansambl hramova iz faraonskog doba Egipta. Hramovi u Karnaku su od 1979. na listi Svetske baštine Uneska.

Četvrtak 28.11.2019 projekcije od 18 sati

Praistorija nikšićkog kraja
Režija: Vasilije Marojević, Crna Gora 2018. Trajanje 19′
Najnovija arheološka istraživanja Crvene stijene i Vrbičke pećine u okolini Nikšića u Crnoj Gori. Crvena stijena je bila naseljena još u paleolitu, kao i kasnije, u doba mezolita, neolita i metalnog doba. Najstariji kameni artefakti su stari oko 180.000 godina, a nalazi o postojanju pračovjeka preko 100.000 godina. Rezultati dobijeni u istraživanjima pokazali su postojanje 31 kulturnog sloja. Razna oruđa (diskovi, rezači, šiljci, strugači itd.) većinom su pravljena od kamena, a manje od kosti i roga. Zajednice koje su nastanjivale Crvenu stijenu, su se bavile lovom i ribolovom, živjele polunomadskim životom i kretale su se u hordama.

Vinča na Banjici
Režija: Smiljana Popov, Srbija 2017. Trajanje 6′
Jeste li znali za Vinču na Banjici? Naselje tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svetu, slučajno je pronađeno na Banjici kada su radnici 1921. kopali drum za Avalu. Trebalo je da prođe tri decenije da bi arheolozi počeli iskopavanja i otkrili blago svetske baštine. Lokalitet koji je 1964. proglašen za zaštićeno kulturno dobro, i koji predstavlja svetsku kulturnu baštinu prekrila je, verovali ili ne, divlja gradnja nesretnih 90ih godina prošlog veka.

Pešter u bronzano i gvozdeno doba
Reditelj: Milan Peca Nikolić, Srbija 2019. Trajanje 28′
Nakon otkrića čuvenog blaga iz Novog Pazara 1957. godine, intenzivirana su arheološka istraživanja mlađih praistorijskih kultura u novopazarskom okrugu. Tokom 80-ih godina prošlog veka na području istočnog dela Pešterske visoravni otpočela su sistematska arheološka istraživanja praistorijskih nalazišta pod rukovodstvom akademika Dragoslava Srejovića. Tom prilikom otkriveno je preko pedeset arheoloških lokaliteta. Istraživanja su pokazala kulturna kretanja na ovom području tokom praistorije. U saradnji sa Arheološkom zbirkom Filozofskog faulteta u Beogradu, Centar za urbani razvoj je digitalizovao i objedinio obimnu dokumentaciju sa ovih iskopavanja i na osnovu te građe kreirao je vizuelni materijal.

Petak, 25.11.2019 projekcije od 18 sati

Kraku Lu Jordan
Režija: Dejan Radulović, Srbija 2018. Trajanje: 24′
Jedinstven arheo-metalurški kompleks iz III veka posle Hrista..Nalazi se u Homolju koje je zbog zlata oduvek bilo na meti osvajača. Reka Pek je od pamtiveka bila zlatonosna, a prerađivački centar Kraku lu Jordan je dugo služio rimskoj imperiji. Kroz priču o ovom metalurškom kompleksu odlazimo i u vreme pre dolaska Rimljana jer su Romeji praktično došli na prostore koji više milenijuma pre njih imaju kontinuitet u obradi metala. Tu je i priča o Argonautima, starim rudarskim tunelima i originalnim načinom vađenja rude. Dokumentarni film Kraku Lu Jordan je rađen na nekoliko bitnih destinacija na istoku Srbije.

Odežda kneza Lazara
Režija: Nada Savić, Srbija 2018. Trajanje 26′
Haljina kneza Lazara, u koju su njegove mošti obučene i sahranjene nakon Kosovskog boja, danas je najvredniji eksponat u Muzeju Srpske pravoslavne crkve. U sudbini haljine ogleda se i sudbina srpskog naroda, a njena vrednost nadilazi ovozemaljske prilike.

Tajna rimske grobnice
Režija: Smiljana Popov, Srbija 2014. Trajanje 7′
„Tajna rimske grobnice“ otkriva jedini sačuvani antički objekat na tlu Beograda u koji se može ući. O čudnovatom otkriću grobnice, ali i o njenom vlasniku, koji je kao deo visokog rimskog establišmenta krajem 3. veka n.e. radio u Singidunumu i živeo u vili sa velikim brojem robova, priča ova arheološka reportaža.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988