Kultura

Uručena Međunarodna književna nagrada „Apolon”

Sremska Mitrovica – Međunarodna književna nagrada „Apolon sirmiensis Edicije „Sirm iz Sremske Mitrovice uručena je danas u okviru Novembarskih dana Grada Sremska Mitrovica u Biblioteci „Gligorije Vozarović. Ova  nagrada dodelјuje se od 1989. godine, prvobitno je dodeljivalo Književno društvo „Matroz, pa Književna zajednica Sremska Mitrovica, a od 2011. dodeljuje je Edicija „Sirm i nagrada dobija međunarodni karakter.

Komisija za dodelu nagrade u sastavu: Nedeljko Terzić, predsednik i članovi prof. dr Slađana Milenković, Srđan Malešević, prošlogodišnji dobitnik, Rajko Sekulić, direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović” i Branislav Pisarević, direktor GR „AM graphic”, doneo je  odluku da Književnu nagradu „APOLON sirmiensis” za 2019. godinu dobiju:

-Kajoko Jamasaki (Japan/Srbija)

-Valerio Orlić (Hrvatska)

-Petar Pismestrović (Austrija)

-Dr Mićo Cvijetić (Beograd).

Na istoj svečanosti uručena je Plaketa Grada Petru Pismestroviću koji je bio sprečen da dođe na svečanu dodelu na Dan gradske slave. Plaketu je svečano uručio Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

Kao dobitnik dve nagrade u svom rodnom gradu, Pismestrović je bio veoma dirnut i tom prilikom se zahvalio svima koji su ga nagradili, koji su doprineli njegovim počecima i razvoju karijere, porodici i prijateljima.

„Ovo mi je veliko iznenađenje, uglavnom sam dobijao stručne nagrade, nagradu za karikature, u svetu od Japana do Italije, više od 15 nagrada sam dobio ali mislio sam da nikad neće dobiti neku nagradu nekog grada. Na svoj način bez grubosti radim karikature, pišem, napisao sam više romana i preko 150 pesama ali to manje objavljujem jer ne stižem. Ova Novembraska plaketa Grada Sremske Mitrovice i ova Nagrada Apolon za mene su nešto posebno, to da se grad mene setio. Hvala vam svima, na ovaj način se vratio deo tog svega što nosim u sebi. Mislio sam da ja nosim Mitrovicu u srcu, ali hvala vam, danas vidim da je i obrnuto,” rekao je Petar Pismestrović.

Nagrade „APOLON sirmiensis” dobitnicima je uručio Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

Nagrada „Apolon” dodelјuje se za lepotu i afirmaciju pisane reči, a sastoji se od Povelјe, odnosno diplome, i figure – glave Apolona izlivene u bronzi kao prototip originala nađenog van gradskih bedema antičkog grada Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice. (Apolon je ne samo Bog Sunca, već i zaštitnik svih proroka i pevača, pa prema tome poezije, muzike i pesme, on je i simbol lepote).

Svi dobitnici su se zahvalili na nagradama i predstavili se svojim stvaralaštvom, pročitali su po nekoliko pesama. Neki od njih su prvi put boravili u našem gradu i oduševljeni su njegovom istorijom, izgledom centralnog gradskog trga, bibliotekom, parkom i rimskim iskopinama.

Program  je održan u organizaciji Biblioteke „Gligorije Vozarović” i izdavačke Edicije „Sirm”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998