Kultura

Promovisan 26. broj Časopisa „Sunčani sat”

Sremska Mitrovica – Novi, 26. po redu broj Časopisa za kulturu, umetnost i nauku „Sunčani sat” predstavljen je u Galeriji „Lazar Vozarević”. „Sunčani sat” više od četvrt veka izlazi u Sremskoj Mitrovici i neguje istoriju, promoviše kulturnu baštinu našeg grada, beleži festivale i ispisuje hroniku važnih događaja u kulturi.

U novom broju Časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat” radovi su grupisani u poglavljima: Istraživanja, Dometi, Prilozi i građa i Pogledi. Tokom 26 godina za Časopis su pisali brojni autori, afirmisani, ugledni i poznati, ali i mladi.

„Pored festivala besedništva, „Sunčani sat” je nešto što jedva čekamo da prikažemo našim sugrađanima. Od prvog do 26. broja ostali smo dosledni da govorimo o Sremskoj Mitrovici, Mitrovčanima i širem Sremu. Sigurno nismo mogli bolje da završimo godinu od promocije „Sunčanog sata”, urednici su uložili veliki napor kao i autori u pripremanje Časopisa,” rekao je Dušan Drča, direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Glavni i odgovorni urednik časopisa prof. dr Slađana Milenković zahvalila se autorima tekstova, članovima Uredništva, saradnicima, izdavaču, pokretačima i pokroviteljima i čestitala svima koji su doprineli uspehu da Časopis izlazi već 26 godina.

„U uređivačkoj koncpeciji i dalje pratimo očuvanje istorije i kuture Sremske Mitrovice, sadržaj baziramo na kvalitetu i postulatima koji su još davno određeni. Značaj ovakih glasila oduvek je prepoznat u našem Gradu duge istorije i značajne kulturne baštine, o čemu svedoči to što ovaj list izlazi već 26 godina. Prateći savremene potrebe društva, kulture i nauke napravili smo iskorak i kategorisali u Matici srpskoj radove po standardima priznatim u zemlјi i inostranstvu, sa želјom da, ne samo časopis, nego i pojedini tekstovi budu vidljiviji, u stručnoj i naučnoj javnosti Časopis ima vernu čitalačku publiku, što je veoma bitno i što ga čini živim. Tema je lјudsko stvaralaštvo, istorija, umetnost, možda lјudi, znamenite ličnosti ili kako je to jedan od autora jednostavno, a tako dubokoumno rekao: „U stvari, uvek je to bio Život, to je ta večna tema i nepresušni izvor inspiracije za naše autore. Sve što je život u našem lepom gradu, duge i bogate istorije tema je na stranicama našeg i vašeg „Sunčanog sata”, uvek je to bio i biće Život. Pored figure Sunačnog sata iz Muzeja Srema, čije ime nosi ovaj List i još nekoliko spomenika kulture, Časopis „Sunčani sat” jedan je od simbola našeg grada kojih se ne odričemo, za koje smo vezani,”  rekla je o Časopisu Slađana Milenković.

Časopis otvara tekst prof. dr Nenad Lemajića o pobedi u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenju matici. Dejan Mostarlić piše o „Glasu Martinaca” nekadašnjem novinskom biltenu na osnovu kojeg saznajemo, ne samo kako se bilten uređivao i pripremao u jednom selu u Sremu, nego i kako su tada lјudi živeli, šta ih je intersovalo i šta ih veselilo i činilo srećnim. Član uredništva prof. dr Nenad Lemajić govorio je na promociji o ovim i drugim tekstovima iz oblasti istorije, misiji i viziji ovog glasila.

 „Iz broja u broj naš mitrovački časopis „Sunčani sat” je na dobrom putu.  Ovaj broj u jednom delu beleži kulturu u Sremskoj Mitrovici, imamo nekoliko tekstova o likovnoj umetnosti. Odlični su tekstovi mr Živka Popova o Radiju „M” i Perice Grbatinića o počecima i o razvoju košarke u Sremskoj Mitrovica od 1954. do 1964. godine. Kulturna hronika beleži najvažnije kulturne događaje u gradu i to vrlo pedantno i faktografski, istovremeno i pomalo lirski i umetnički. Ima dosta tekstova o znamenitim ljudima ovog grada i mnogo je dobrih biografija i zanimljivih segmenta iz prošlosti Sremske Mitrovice obrađeno u svim ovim prethodnim brojevima, i u ovom, našem 26. broju,” rekao je Lemajić.

Pre 30 godina osnovana je prva radio-stanica u Sremskoj Mitrovici – Radio „M” i to je bio povod da mr Živko Popov napiše ovrt na ovo preduzeće i prikaže pripremu za emitovanje televizijskog programa, o čemu je govorio i na promociji. Ljiljana Janković u časopisu piše o tom jubileju.

Poglavlјe Dometi donosi stručne radove, a autori tesktova su Mirjana Dmitrović Torma, Mirjana Delić, Borisav Đondović, Aleksandra Garunović i Mirjana Štrbac koja je na promociji govorila o razvoju Službe anestezije u Mitrovačkoj bolnici. U „Sunčanom satu”, pored članova redakcije i pomenutih autora, tekstove su objavili Marija Vuruna, Radovan Seratlić i Mr Sanja Jovanović.

Nekoliko tekstova prikazuju stvaralaštvo mr Dragana Martinovića akademskog slikara i likovnog pedagoga, a autori su Dejan Đorić, Svetozar Radišić, Dragoslav Bokan i Siniša Kovačević. Slike ovog poznatog mitrovačkog slikara krase korice 26. broja Časopisa.

U ime izdavača, na promociji je govorila Zorica Miščević član Uredništva. Promocija Časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat” održana je u organizaciji izdavača Ustanove za negovanje kulture „Srem” i  Galerije „Lazar Vozarević”, u okviru Novembarskih svečanosti.

U muzičkom delu programa nastupili su Nataša Sekulić vokal i Igor Miljković gitara. Novi broj „Sunčanog sata” publika je, već po običaju, dobila na poklon.

Pokrovitelji i ovog broja su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988