Kultura

Promovisan 18. broj Časopisa „Spomenica”

Sremska Mitrovica – Istorijski arhiv „Srem” priredio je promociju 18. broja Časopisa „Spomenica” u Muzeju „Srema”. Svečanost je organizovana u okviru Novembarskih dana.

Naučni radovi, građa i prikazi iz oblasti istorije i arhivistike sabrani su u novom broju Časopisa „Spomenica” koji već 18 godina objavljuje Istorijski arhiv „Srem” u našem gradu. U novom broju glasilo donosi poglavlja: Članci i rasprave, Prilozi i građa i Prikazi i beleške.

Dejan Umetić direktor Istorijskog arhiva „Srem” ističe dugu tradiciju izlaženja Časopisa: „Dokaz tradicije izdavštva naše ustanove jeste i ovaj 18. broj Časopisa u kojem se objavljuju naučni radovi vezani za lokalnu istoriju, za istoriju Srema. Arhiv je ustanova koja treba da sakuplja i čuva građu, ali arhiv je i ustanova koja treba da publikuje građu i da je interpretira. Jedan od ciljeva ovog Časopisa je da arhivsku građu učini dostupnom široj javnosti. Objavili smo sa tim ciljem i više monografija i organizovali više izložbi”.

„Spomenicu” je pokrenuo i prvi broj uredio prof. dr Nenad Lemajić, posle njega, dugi niz godina urednik je bio prof. dr Đorđe Đurić. Svoju zahvalnost prethodnim urednicima iskazao je sadašnji urednik prof. Ninković, takođe se zahvalio izdavaču, direktoru Dejanu Umetiću, Nadi Simić Lemajić članu redakcije i zaposlenoj u Arhivu, Gradu Sremska Mitrovica i Pokrajinskom sekeretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nenad Ninković docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Odsek za istoriju i glavni urednik „Spomenice” Istorijskog arhiva „Srem” o časopisu kaže: „Prvo treba istaći da je „Spomenica” Istorijskog arhiva „Srem” jedan od retkih časopisa koji izdaje jedan grad u Srbiji, većina gradova u Srbiji nekada je imala ovakve časopise, međutim vremenom su se oni ugasili. „Spomenica” traje, ovo je 18 broj. Ona je značajna po tome što ima uvek nekoliko vrsta radova, odnosno nekoliko kategorija od članaka, preko prikazivanja građe koja se odnosi najčešće na Srem, međutim ovaj broj se razlikuje od prethodnih po tome što je temat malo proširen tako da nisu prikazani dokumenti ili nisu radovi koji se odnose samo na Srem, nego i na jedno šire područje koje je bilo u odnosima sa političkim, crkvenim, kulturnim institucijama Srema. Tako da imamo jedno područje mogli bi reći današnje Vojvodine zastupljeno u „Spomenici”. U njoj su objavili ne samo autori iz Sremske Mitrovice što je važno istaći, nego i sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu iz arhivskih i muzejskih institucija, tako da je „Spomenica” već dobro prepoznatljiv naučni časopis kako u Mitrovici tako i okolini Novom Sadu, Beogradu. Imamo proširenu redakcije beogradskim članovima tako da to govori samo da sve više autora želi da objavljuje u „Spomenici” arhiva.”

Doc. dr Dejana Vasin sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, predstavila je svoj rad u „Spomenici” koji je napisala u koautorstvu sa profesoricom dr Milicom Kisić Božić. Reč je o mirovnim ugovorima koji su potpisani između Ugarske i Osmanskog carstva koji datiraju iz 1503. i 1519. godine. Granica koje je u to vreme obuhvatala i Srem uvek je bila nemirna i to je samo bila uvertira u nove sukobe, po rečima Dejane Vasin.

O svom radu govorila je i Mirjana Medalić zaposlena u Istorijskom arhivu „Srem”. Promocija je upriličena u Muzeju Srema i tom prilikom su svi u publici dobili Časopis besplatno.

U muzičkom delu programa učestovali su učenici Muzičke škole „Petar Krančević”. Voditelj promocije bila je Jasna Arbanas.

U ovih 18 brojeva objavljeno je preko 300 naučnih radova različitih vrsta koje su napisali neki od najugledniji profesora univerziteta, istraživači u institutima za istoriju i druge nauke, istraživači arhiva Vojvodine, Sremske Mitrovice i drugih. Sa tih više od 300 naučnih radova Časopis je već postao kulturno dobro.

Najava događaja

16maj12:0013:00Finale kviza „Šta znaš o…” Desanki Maksimović

16maj18:3019:30Humanitarni koncert duhovne i tradicionalne muzike

17maj12:0023:00Sledeći vikend Moto susret u Šidu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7702117.1216117.4730