Kultura

Predstavljena knjiga „Sremska Mitrovica u monografijama i zapisima”

Sremska Mitrovica – Knjiga „Sremska Mitrovica u monografijama i zapisima” autora mr Živka A. Popova, profesora, magistra ligvistike i novinara, promovisana je Gradskoj biblioteci, u okviru Novembarskih dana.

Knjiga mr Živka Popova „Sremska Mitrovica u monografijama i zapisima” sadrži analitičke prikaze svih monografija o našem gradu, ali je autor tu prikazao i duh vremena u kojem su te monografije nastajale.

Mr Živko A. Popov profesor, magistar ligvistike i novinar istražuje prošlost Sremske Mitrovice već više od 15 godina, o čemu je napisao i objavio više tekstova i priloga u novinama, drugim medijima i časopisima. Poznat je kao autor i voditelj emisija „Neka kuca srce moga Srema”, „Dogodilo se na današnji dan” i drugih, na Radiju „M”. Do sada je objavio knjige „Na plodnom tlu” i „Mitrovica grad i ljudi u vremenu”.

Kako je rekao mr Živko Popov o knjizi: „Monografije koje su u ovoj knjizi govore u Mitrovici i to predstavljajući Mitrovicu u razvoju toga grada, čak neke monografije obrađuju rimsko doba u nekim monografijama je obrađeno srednjovekovno vreme, u nekim doba graničara, a ima i monografija koja govore o sadašnjem, našem vremenu. Monografije predstavljaju jedan dragoceni izvor podataka o gradu, autori koji su pisali te monografije učinili su velike napore da za to određeno vreme unesu što više istorijskih podataka o gradu. Zato je i čitanje tih monografija i s jedne strane veoma zanimljivo jer hodamo kroz istoriju ovoga grada.”

Prof. dr Nenad Lemajić recenzent knjige istakao je da monografije obrađene u knjizi prikazuju grad i ljude u njemu kroz vreme, a Popov izdvaja njihove osobenosti ističući suštinu, zaključke, poruke, stvarajući jednu sveobuhvatnu sliku našeg divnog Grada za neke buduće istraživače i stvaraoce.

„Knjiga Živka Popova dvostruko je značajna, značajna je prvo zato što je to delo jednog velikog pregaoca kulture iz Sremske Mitrovice koji se decenijama bavi prošlošću, sadašnjošću Mitrovice, kulturom, obrazovanjem u Mitrovici. On je izuzetan radnik na polju obrazovanja i kulture. Drugi značaj ove knjige što nam na jedan pregledan način prikazuje brojne radove vezane za razne aspekte života u Mitrovici, monografije i druge radove koji su objavljeni u poslednjih nekoliko decenija, koje profesor Popov veoma sintetizovano i kvalitetno prikazao u ovoj svojoj monografiji, a koje su da kažem plod njegovih višedecenijski radova, objavljenih svojevremeno u emisijama Radiotelevizije „M”, u nekim drugim časopisima, a sada objedinjeni na jednom mestu. Na neki način predstavljaju i da kažem sveobuhvatnu sliku njegovog velikog doprinosa kulturi Mitrovice i uopšte prošlosti Mitrovice,” istakao je prof. Lemajić.

Sve monografije o našem gradu su obrađene na jednom mestu, ne samo one koje se bave gradom, nego i one koje se bave pojedinim segmentima života, od obrazovanja do industrije i ljudima, značajnim ličnostima.

„Mr Živko Popov okupio je na jednom mestu analitičke prikaze monografija o Sremskoj Mitrovici koji su stilski i estetski celoviti, zaobljeni u jednu antologijsku knjigu koja nas spaja sa prostorom grada i svetom koju je tu živeo i danas živi na ovom plodnom tlu. Pišući o mitrovačkim snovima, ističe najveći mitrovački san 20. veka koji je počeo 1919. godine, a završio se 19. novembra 1977. godine, baš na današnji dan, taj san bio je drumski most koji je spojio dve Mitrovice, Srem i Mačvu. O gradu, Popov u knjizi kaže da je ovo uvek bio grad na Savi, svejedno da li se zvao Sirmijum, Dmitrovica ili Mitrovica, on je bio grad na obali reke koja je presudno uticala da baš tu praistorijski čovek podigne svoje prvo stanište koje ni budući potomci nisu nikad na puštali. Grad i reka kao da su pupčanom vrpcom bili spojeni i možda bi takav spoj reke grada mogao da preraste u novi toponim koji on predlaže Savograd. Ova zbirka tekstova o knjigama, knjiga o knjigama dragocena je za sve zaljubljenike i lokalnu istoriju Sremske Mitrovice i biće nezaobilazna lektira za istraživanja prošlosti budućih naučnika,” rekla je recenzent knjige prof. dr Slađana Milenković.

U našoj istoriografiji ime mr Živka Popova prepoznaju istoričari, arheolozi, istoričari umetnosti, lingvisti, novinari, putopisci svi koji se bave nekim aspektima prošlosti ovog kraja.

O knjizi je pored autora i recenzenata govorio i Siniša Korica, kolumnista „Sremskih novina”.

Odlomke iz monografije čitale su Ljilјana Janković, Bilјana Sremčić.

U umetničkom delu programa promocije učestvovali su: Hajrudin Durmanović, gitara i vokali Stanislava Vortić i Aleksandar Ciganović.

Moderator programa bila je Moravka Todić.

Promocija monografije „Sremska Mitrovica u monografijama i zapisima” autora mr Živka A. Popova, održana je u okviru Novembarskih gradskih svečanosti.

Organizatori promocije bili su izdavači knjige Istorijski arhiv „Srem” i Biblioteka „Gligorije Vozarović”.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158