Kultura

Pozivnica na javno čitanje drame „Fleischman”

Sremska Mitrovica – Pozorište „Dobrica Milutinović” i Centar za kulturu mladih pozivaju vas na javno čitanje drame Fleischman čiji je autor Stefan Tajbl, a koje će biti održano u utorak, 3. decembra sa početkom u 20 sati u Pozorištu „Dobrica Milutinović”. 

Javno čitanje drame je oblik pozorišnog čina koji je „manje od predstave, a više od probe” jer glumci u jednoj intimnoj i opuštenoj atmosferi čitaju komad,  upotrebljavajući sve svoje veštine kako bi publici na pravi način dočarala tekst.

Drama Fleischman je nastala po stvarnim motivima iz istorije Drugog svetskog rata u Sremskoj Mitrovici, gde je u fokusu jevrejska porodica Flajšman i zloglasan podrum njihove kuće. Lica i događaji su izmenjeni u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove, ali prepoznatljivi su i podsećaju na neljudsko ratno doba.

Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt u poznatom „Flajšanovom podrumu”, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. na istom mestu, na pragu novog veka dva mladića pokušavaju da otvore kafić zanimljivog naziva „Gvožđara” i obezbede ličnu egzistenciju. Postavlja se pitanje šta je to gvozdeno, naša sposobnost da zaboravimo ili da opstanemo?

Javno čitanje je režirao Nemanja Leković, producentkinja je Milica Milićević, a čitaju glumci: Nikola Janovišević, Jelena Lončar, Aleksandra Pejić, Uroš Mladenović, Aleksandar Sarapa i Srđan Kner. 

Ulaz je slobodan. 

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713