Decembar, 2023

XIX Festival arheološkog filma

13decCelodnevni dogadjaj14XIX Festival arheološkog filma

O događaju

Projekcije filmova se vrše  od 17 sati u baroknoj sali Muzeja Srema, Vuka Karadžića br. 3

13.12.2023. sreda

Srednjovekovna moda

Autor: Svetlana Ilić; Srbija 2022. Trajanje 38′

Publika će imati priliku a se upozna sa odevanjem i kostimom u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od 11. do 16. veka. Povod za emisiju je  objavljena monografija “Srpska srednjovekovna vladarska i vlastelska odeća” istoričara umetnosti dr Bojana Popovića koju je objavio Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ovo je svojevrsna saga o srpskoj srednjovekovnoj modi ovekovečenoj na zidovima drevnih srpskih crkava i manastira. Muški i ženski kostimi prikazani na freskama, već vekovima, zadivljuju lepotom i inspirišu kreatore savremene mode. U istoriji kostima je zapisano da je čovek u sumerskom, ranovizantijskom i modernom dobu nosio sličnu odeću, pa se s pravom postavlja pitanje kako je nastajao jedan kostim i da li je srednji vek vreme nastanka modernog kostima? O nastanku srednjovekovne mode i uticajima koji su stizali i sa istoka i sa zapada, zatim o tkaninama, krojevima, obući, oglavlju, nakitu, vladarskim insignijama i rekonstrukciji kostima u emisiji govori dr Bojan Popović. Pored fresaka iz naših manastira, za ilustraciju priče korišćeni su i kostimi iz igrane serije “Nemanjići rađanje kraljevine“.

Novo Brdo: Grad srebrni i uistinu zlatni

Autor: Svetlana Ilić; Srbija 2018.; Trajanje 38′

Film posvećen Novom Brdu, jednom od najznačajnijih i najvećih gradova srednjovekovne Srbije, s ciljem očuvanja i predstavljanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Novobrdska tvrđava je podignuta u 14. veku, na vrhu Male planine na Kosovu i Metohiji. Prvi put se pominje 1326. Godine kao poznato rudarsko i trgovačko mesto u kome se živelo po zakonu grada Novog Brda. Bilo je poznato po velikom rudnom bogatstvu, posebno po glamskom srebru koje je u svom sastavu sadržalo i zlato. Budući da u poslednjih pola veka nije bilo arheoloških istraživanja na Novom Brdu i da se sa sigurnošću nije znalo ko je grad podigao, najnovija istraživanja potvrdila su da na Novom Brdu nema tragova Rima i Vizantije i da je grad originalno delo srpskih vladara, odnosno da je grad izgradio srpski vladar. Na inicijativu srpske zajednice Opštine Novo Brdo, velike konzervatorske radove na tvrđavi je 2016. organizovao Unesko, dok je na konzervatorskim radovima angažovan arheolog dr Marko Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu. Emisija “Grad srebrni u istinu i zlatni” je posvećen značaju i moći srednjovekovnog Novog Brda, razvoju rudarstva, trgovačkim vezama i kovnicama novca, utvrđenju i njegovoj arhitekturi, vladarima koji su stolovali u vreme kada je Novo Brdo postalo važno rudarsko, trgovačko i političko središte srednjovekovne Srbije, u vreme Lazarevića i Brankovića, ali i o tome ko su bili stanovnici grada, kako su živeli, čime su se bavili, šta nam govore otkrivene građevine i pokretni materijal: oružje, oruđe, predmeti od stakla i keramike, nakit i novac.

14.12.2023. četvrtak

Antička žena na Balkanu

Režija: Bojan Vorkapić; Srbija 2023. Trajanje 48′

U dokumentarno-igranoj emisiji koja je  snimana u Arheološkom parku Viminacijum, tragamo za odgovorima ko su bile žene koje su živele na ovim prostorima, u doba antike? Kako su se zvale? Čime su se bavile? Kako su izgledale i da li su pratile modu? Koliko su bile obrazovane? Na svojevrsno putovanje kroz drevni i moćni Rim vodi nas narator Jelena Anđelković Grašar koja nam u kostimu Rimljanke priča zanimljive priče o ženama sklapajući ih u mozaik sećanja na jedno davno vreme koje datira pre 1700 godina. Cilj emisije je da osvetli pojedine segmente iz života žena koje su živele na našim prostorima u periodu od 1. do 6. veka, stvarajući sliku o njihovom statusu i ulozi koje su imale u porodici i društvu, kao žene carice, matrone, sluškinje, boginje, kao i na osnovu njihovih portreta koje vidimo na mozaicima, freskama, skulpturama, novcu i nakitu.

Kad su kamile šetale Balkanom

Režija: Fondacija Neozoik; Srbija 2022. Trajanje 13′

Gde su sve u Srbiji arheolozi pronalazili kosti kamila?  Koliko kamila su imali Stefan Prvovvenčani i kralj Milutin i gde su ih čuvali?  Šta su ruski vojnicic poklonili beogradskom zoo vrtu nakon oslobađanja Beograda? Kako arheolozi znaju da li su u pitanju kosti jednogrbih ili dvogrbih kamila i odakle je dolazila roba? Koliko kamila je pronađeno na Viminacijumu, a koliko na Caričinom gradu? Odgovore na ova i slična pitanja pronađitite u novoj epizodi arheološkog žurnala

Video igre i arheologija

Režija: Fondacija Neozoik; Srbija 2023. Trajanje 7′

Pridružite nam se na uzbudljivom putovanju dok kopamo duboko u fascinantni svet arheologije u video igrama! Od drevnih ruševina Azerotau u World of Warcraft-u do istorijskih znamenitosti Assassin’s Creed-a  i uzbudljivih ekspedicija u  SIMS-u, istraživaćemo kako ove popularne igre oživljavaju i koriste prošlost.

Više

Vreme

Decembar 13 (Sreda) - 14 (Četvrtak)