Avgust, 2023

„Vinski park”

26avg(avg 26)17:0027(avg 27)00:00„Vinski park”

O događaju

Šesti po redu  „Vinski park” održaće se u subotu 26. avgusta 2023. godine, na dobro poznatoj lokaciji – Gradski park Sremske Mitrovice, sa početkom u 17 časova i trajanjem do ponoći. 

Svečano otvaranje će se održati u 20 časova, a domaćin ovogodišnjeg Vinskog parka je dramski umetnik Boris Pingović, član Narodnog pozorišta u Beogradu, rođen i odrastao u Sremskoj Mitrovici. Na otvaranju će se obratiti diplomatski predstavnik Ambasade Republike Slovenije u Republici Srbiji.

Gastro vinski festival „Vinski park” Sremska Mitrovica ušao je 2022. godine u najuži krug za nagradu „Turistički cvet” koju Turistička organizacija Srbije tradicionalno dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma, u kategoriji  „Turističkih manifestacija”. 

Posetioci uz kupovinu brendirane čaše imaće mogućnost da besplatno probaju preko 700 vina iz više od 100 vinarija iz celog regiona! „Food street” u okviru „Vinskog parka” već miriše na  sireve, mesne specijalitete i ostale đakonije koje se odlično slažu uz vino.

Zemlja vinski gost je Slovenija, jedan od evropskih lidera u proizvodnji kvalitetnih vina, kao što su VinaKopar, Movia, Jakončić, Marjan Simčić, Tilia. Slovenija ima bogatu istoriju proizvodnje vina i više od 28.000 vinarija koje proizvode više od 80 miliona litara vina godišnje sa svojih 22.300 hektara vinograda. Otprilike 75% te proizvodnje zauzima belo vino, a gotovo svo vino proizvedeno u Sloveniji se konzumira u zemlji, a manji deo izvozi. Kvalitet nastavlja da zamenjuje kvantitet dok vinari poboljšavaju svoje veštine. To je vidljivo po rastućem broju nagrađivanih vina koja se nalaze na stolovima širom sveta. Strmi tereni vinograda u Sloveniji promovišu ručnu berbu u odnosu na mehaničku za većinu slovenačkih vinograda.

Pored najboljih vinarija iz Srbije, učestvuju i vinari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Moldavije. 

Vinski park je najveći vinski događaj otvorenog tipa u našoj zemlji, po broju i kvalitetu izlagača i broju posetilaca. 

Srem je jedan od prvih vinskih regija u Evropi i svetu, a prva loza je zasađena pod imperatorom Probom 276. godine. Fruška gora je unikatno vinogorje na kom podjednako uspevaju bele i crne sorte vinograda, a najveća priznanja stižu s najeminentnijih ocenjivanja u svetu. Cilj organizovanja „Vinskog parka” jeste promocija Srema i Fruške gore u vinskom, turističkom i gastronomskom pogledu. Očekuje se velika poseta iz Srbije, a najavljeni su organizovani dolasci gostiju iz čitavog regiona. Uz najbolja vina, gosti mogu da probaju i najbolje delikatese iz cele Srbije, a za mlade ljubitelje vina biće organizovana i “Škola vina” u Turističkom info centru. 

U muzičkom delu programa, koji  počinje u 17 časova, učestvuju „Imperial Strings” (klasična muzika), „Neo Stereo” iz Carajeva i DJ Jazzysad. 

Organizator događaja je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica uz podršku Udruženja „Sinergija pozitivnih energija”, a pokrovitelji su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Više

Vreme

26 (Subota) 17:00 - 27 (Nedelja) 00:00(GMT-11:00)