Decembar, 2022

Večito

09dec18:0019:00Večito

O događaju

Velika retrospektivna izložba posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), „Večito”, nakon beogradske premijere tokom septembra i oktobra meseca, nastavlja život u nizu gradova u unutrašnjosti u kojima se nalaze Bogdanovićevi memorijali. Na svakom lokalitetu gostovanja izložbe priređuje se i novi, dodatni korpus izložbe posvećen monografski tamošnjem spomeniku, uz seriju predavanja i radionica koje se tematski odnose na njegovu istoriju i prostorno-umetničke vrednosti. Tako, već 9. decembra ove godine izložba će biti otvorena u Sremskoj Mitrovici, u raskošnoj Baroknoj sali Muzeja Srema. Svečano otvaranje planirano je za 18 časova.

Izložba u Sremskoj Mitrovici tretira celokupno stvaralaštvo Bogdanovića i čini je 4 korpusa: veliki eksponati monografski posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu – u neuobičajenoj formi velikih krugova; izložbene vitrine sa Bogdanovićevim književnim stvaralaštvom; panoi sa topografskom mapom Bogdanovićevih dela na prostoru SFRJ, hronološkom kartom, bibliografijom i detaljnim pregledom Bogdanovićeve izložbene aktivnosti, postavka monografski posvećena Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, a peti segment izložbe je multimedijalni film u trajanju od 82 minuta koncipiran kao virtuelna poseta svakog Bogdanovićevih dela na terenu – sa zemlje i iz vazduha.

Mitrovačko izdanje izložbe „Večito” realizovano je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama kulture, i nadovezuje se na jubilej osamdesetogodišnjice stradanja Sremaca od strane nemačkog okupatora 1942. godine.

Autor, kustos i likovni identitet izložbe: mr Mare Janakova Grujić

Organizator i pokrovitelj: Opština Sremska Mitrovica

Više

Vreme

09/12/2022 18:00 - 19:00(GMT-11:00)