Mart, 2024

Rimski imperator Marko Aurelije je umro u Sirmiumu, a ne u Beču

17mar16:0017:00Rimski imperator Marko Aurelije je umro u Sirmiumu, a ne u Beču

O događaju

U nedelju 17. marta, za sve zaljubljenike u arheologiju Muzej Srema organizuje zanimljivo predavanje povodom obeležavanja smrti čuvenog rimskog imperatora Marka Aurelija. Predavanje će održati dr Milijan Dimitrijević u zgradi Muzeja Srema na Trgu Svetog Stefana broj 15, koji tvrdi da je upravo Sirmium bio mesto gde je slavni imperator i filozof umro. Predavanje počinje u 16 sati, ulaz je besplatan.

Ko je bio Marko Aurelije?

Marko Aurelije (121-180) stupio je na presto 161. godine, u već zrelim godinama. Bio je poznat kao car-filozof jer je često voleo da priča sam sa sobom. Njegovo najpoznatije delo je: “Samome sebi” koje se sastoji od misli i upozorenja koje je uputio sebi tokom jednog ratnog pohoda. Nakon njegove smrti, presto nasleđuje njegov sin Komod.

Razmatranja o samom sebi je dnevnik Marka Aurelija, rimskog cara i poslednjeg velikog predstavnika stoičke filozofije, u kome je car naslikao intimnog sebe, kao onaj umetnik što potomstvu ostavlja svoj portret, čini mu se kao da hodi po jesenjoj šumi, koja je puna mirisa od zlatnog i purpurnog lišća koje vene.

Citati Marka Aurelija

  • “Da li te uznemiravaju događaji koji se zbivaju van tebe? Potrudi se da jednom naučiš nešto zaista korisno i prestani da lutaš. A čuvaj se i druge zablude: jer su budale oni koji se celog svog veka trude i muče, a nemaju pred očima cilj prema tome kako bi mogli usmeriti svoje težnje i misli.”
  • “Ne troši ostatak svoga života u razmišljanju o drugim ljudima, osim ako to služi opštem dobru, jer ćeš, ako se budeš mučio oko toga šta ovaj ili onaj radi i zašto on to radi, šta kaže, šta misli i namerava, i ostalim sličnim pitanjima koja nas odvode od posmatranja našega sopstvenoga uma, biti sprečen da obaviš neki drugi posao.”
  • “Ne misli onako kao što misli čovek koji želi da ti naškodi, ili kako bi on želio da ti misliš, nego stvari primaj onakvima kakve one u stvari jesu.”

Nedoumice oko mesta smrti

Tokom pohoda koje je vodio protiv Markomana, imperator je umro, verovatno u Vindoboni, današnjem Beču. Drugi izvor kao mesto njegove smrti pominje Sirmium, današnju Sremsku Mitrovicu. Njegov pepeo je prenet u Rim i položen u mauzolej cara Hadrijana. Smatra se da je umro od kuge.

U čast Marka Aurelija, Senat je podigao počasni stub. On se i danas nalazi u Rimu.

Više

Vreme

(Nedelja) 16:00 - 17:00(GMT+01:00)