Oktobar, 2021

Prva međunarodna izložba ,,Minijature Sirmijuma”

01oktCelodnevni dogadjajPrva međunarodna izložba ,,Minijature Sirmijuma”

O događaju

Sremska Mitrovica je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Najpoznatiji istoričar IV veka, Amijan Marcelin, nazvao je Sirmijum „Slavnom i mnogoljudnom majkom gradova”.

U tom konceptu Muzej Srema, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, otvara svoja vrata umetnicima iz zemlje i sveta koji će predstaviti svoje radove na Prvoj međunarodnoj izložbi ,,Minijature Sirmijuma”. Raznolikost i otvorenost, kao glavna crta izložbe, imala je zadatak da postojeću umetničku riznicu muzeja upotpuni sa novim umetničkim ostvarenjima koja beleže današnjeg umetnika i današnje vreme.

Za učešće na PRVOJ MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI ,,Minijature Sirmijuma”, prijavilo se preko 190 autora sa 290 radova. Umetnički savet je za izlaganje odabrao 255 radova od 160 autora, okupivši veliki broj afirmisanih umetnika slikara, vajara, grafičara i mozaičara kao i mladih akademskih umetnika iz Srbije, Austrije, Meksika, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Holandije, Poljske, Australije, Mađarske i Belgije.

Izložbu čine različiti umetnički pristupi, u tom smislu, predstavljeni radovi su raznovrsni i svedoče prisustvo mnogobrojnih stilskih opredeljenja. Ostvarenja vizuelnih umetnika današnjice čini da se na ovoj izložbenoj celini predstave autori koji se izražavaju u duhu klasičnog realizma pa sve do postmodernističkih eksperimenata nastalih u dodiru sa iskustvima savremenog doba.

Otvorenje izložba je u petak 1. oktobra do 1. novembra. 2021. godine.

Više

Vreme

Celodnevni dogadjaj (Petak)(GMT+02:00)