Maj, 2022

Projekcije francuskih filmova

10maj(maj 10)19:0013(maj 13)20:00Projekcije francuskih filmova

O događaju

U saradnji sa „Francuskim institutom u Srbiji” i u okviru „Francuskog filmskog karavana”, Centar za kulturu „Sirmijumart” organizuje projekcije francuskih filmova. One će se održati u Art klubu „Sirmijumarta”. Svaka počinje u 19 sati, a ulaz se ne plaća.

Ciklus „Doba sazrevanja” čine četiri filma. Prikazuju neke segmente života i različite životne situacije, zatim postupke, dileme, odluke i životne puteve, što prati svakodnevicu onih koji se na putu svog sazrevanja sreću i suočavaju sa različitim okolnostima, osobama, osećanjima, brigama, izborima…

DATUMI PROJEKCIJA FILMOVA I SINOPSISI

10.05.2022. godine, utorak

Pravi momak (Un vrai bonhomme)

Stidljivi i osetljivi tinejdžer Tom se sprema za polazak u novu školu. Njegov stariji brat Leo mu poput pravog savetnika pomaže da se uklopi. Nakon insistiranja da od Toma napravi pravog dasu, Leo svojom sveprisutnošću postaje teret. Tom će morati da se oslobodi Leovog pritiska kako bi pronašao svoj put…

11.05.2022. godine, sreda

Školski život (La vie scolaire)

Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Suočava se sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života, zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom, čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti, Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

12.05.2022. godine, četvrtak

Plivaj ili potoni (Marche ou crève)

Plahovita i buntovna sedamnaestogodišnjakinja Eliza želi da uživa u letnjem raspustu, na strmim padinama Verkora gde je odrasla. Međutim, njena majka odlazi od kuće, ostavivši je da se sama sa ocem brine o bolesnoj sestri. Usled velike odgovornosti, ljubav se pretvara u mržnju i Eliza gubi tlo pod nogama.

13.05.2022. godine, petak

Meteoriti (Les météorites)

Nina ima 16 godina i mašta o avanturi. U iščekivanju uzbuđenja, provodi leto u mestu između svog sela na jugu Francuske i zabavnog parka u kom radi. Neposredno pre susreta sa Moradom, Nina uočava plameni meteorit na nebu, koji pada na planinu. Sve liči na nagoveštaj novog života.

Više

Vreme

10 (Utorak) 19:00 - 13 (Petak) 20:00(GMT+02:00)