Septembar, 2021

04sepCelodnevni dogadjaj05Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

Više

O događaju

Sremska Mitrovica – Bitka na Legetu 1914. godine i streljanje nekoliko hiljada žrtava, u Drugom svetskom ratu, na mestu današnjeg Memorijalnog kompleksa „Spomen-groblje”, ispisali su tragične ljudske drame.

Sećajući se te tužne prošlosti a diveći se besmrtnosti nevino stradalih, Istorijski arhiv „Srem”, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Centar za kulturu „Sirmijumart” i Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica,  pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, prigodnim programom obeležavaju, 107-tu godišnjicu bitke na Legetu i 79-tu godišnjicu stradanja nedužnih civila na „Spomen-groblju”.

Parastosom i prigodnim programom, u subotu 4. septembra 2021, sa početkom u 11 sati, na Legetskom polju odaće se pošta izginulim srpskim vojnicima u bici sa austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu. Krst u čast vojnika Timočke divizije prvog saziva koji su 6. septembra 1914. godine prešli preko Save u Srem, postavljen je na mestu najveće masovne grobnice u kojoj je svoj mir našlo više od 600 Timočana. Tim povodom sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održaće opelo nastradalim borcima, nakon čega će biti upriličeno polaganje venaca.

U znak sećanja na preko sedam hiljada građana Srema koji su tokom Drugog svetskog rata bili žrtve fašističkog terora, na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, u nedelju 5. septembra 2021. godine sa početkom  u 9 sati  održaće se sveta liturgija, parastos nakon čega će od 10 sati biti položeno cveće i venci na Spomen ploči.

Događaji će biti organizovani u manjem obimu u skladu sa epidemiološkim merama.

 

 

 

Vreme

Septembar 4 (Subota) - 5 (Nedelja)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

X