Septembar, 2023

Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

02sepCelodnevni dogadjaj03Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

O događaju

Sremska Mitrovica – Bitka na Legetu 1914. godine i streljanje nekoliko hiljada žrtava, u Drugom svetskom ratu, na mestu današnjeg Memorijalnog kompleksa „Spomen-groblje”, ispisali su tragične ljudske drame.

Sećajući se te tužne prošlosti a diveći se besmrtnosti nevino stradalih, Istorijski arhiv „Srem”, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Centar za kulturu „Sirmijumart” i Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica,  pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, prigodnim programom  obeležavaju, 109-tu godišnjicu bitke na Legetu i 81-tu godišnjicu stradanja nedužnih civila na „Spomen-groblju”.

U subotu, 2. septembra 2023. Parastosom i prigodnim programom sa početkom u 11 sati, na Legetskom polju odaće se pošta izginulim srpskim vojnicima u bici sa austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu. Sveštenici Srpske pravoslavne crkve odrati parastos za postradale, nakon čega će uslediti polaganje cveća, obraćanja i prigodni program.  Krst u čast vojnika Timočke divizije prvog saziva koji su 6. septembra 1914. godine prešli preko Save u Srem, postavljen je na mestu najveće masovne grobnice u kojoj je svoj mir našlo više od 600 Timočana.

U nedelju, 3. septembra 2023. Obeležavanje 81 godine od stradanja naroda Srema u ustaškim akcijama Viktora Tomića tokom avgusta i septembra 1942. u Memorijalnom kompleksu „Spomen groblje”. U 9 i 30 sati Vladika Sremski, gospodin Vasilije će sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Kapeli Prepodobne Majke Paraskeve na Pravoslavnom groblju, nakon čega će održati parastos za postradale (oko 11 časova) kod spomen ploče na Spomen groblju, po čemu će uslediti polaganje venaca i prigodni program.

Više

Vreme

Septembar 2 (Subota) - 3 (Nedelja)(GMT-11:00)