Novembar, 2022

Izložba Legata Štefice Radovanov

30nov19:0020:00Izložba Legata Štefice Radovanov

O događaju

Svečano otvaranje izložbe Legata Štefice Radovanov, u sklopu manifestacije Novembarski dani  održava se, u Galeriji „Lazar Vozarević” 30. novembra u 19 časova.

Životno stvaralaštvo mitrovačke slikarke Štefice Radovanov zaokruženo je važnim gestom, poklonom 33 dela Galeriji „Lazar Vozarević”, u vidu Legata, čime je ono trajno sačuvano i zaveštano rodnom gradu, ali i srpskoj kulturnoj baštini u celini.

Štefica Radovanov već, pet decenija predano stvara u domenu likovne kulture dajući svoj nemerljiv doprinos razvoju domaće umetničke scene. Snagom svoje individualnosti ova mitrovačka slikarka dugog trajanja ostvaruje dela velike stilske ubedljivosti. Iskren doživljaj i liričnost prizora u njenim slikama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sakupljač sećanja i rizničar tajni Štefica Radovanov simbolično otvara vrata naše duše za upliv metafizičke dimenzije sveta. Otuda su njene slike višeznačne, ali i provokativne, razbuđuju našu uspavanu podsvest u traganju za davno izgubljenim osećanjima detinjstva, sna, bajkolikih prizora iz mašte, kojima daje snagu opipljivih stvari. Veo te nostalgične potrage za prolaznim stvarima u pokušaju da im se da oreol večnosti u osnovi je njenog rukopisa.

Više

Vreme

(Sreda) 19:00 - 20:00(GMT-11:00)