Septembar, 2022

Filmski karavan na terasi Turističkog info centra

15sepCelodnevni dogadjajFilmski karavan na terasi Turističkog info centra

O događaju

Filmski karavan Slobodne zone Junior „Naše razlike = Naša snaga!” biće održan od 16. septembra do 18. septembra u Sremskoj Mitrovici. Sve projekcije počinju u 20 sati, a biće održane na terasi Turističkog info centra.

U okviru programa Slobodna zona Junior, 2020. godine pokrenut je projekat „Naše razlike su naša snaga” sa namerom da se doprinese podsticanju, unapređenju i promovisanju vrednosti jednakosti, multikulturalizma, prihvatanja drugog i drugačijeg i poštovanja kulturne raznolikosti među mladima u Srbiji.

U okviru projekta „Naše razlike = Naša snaga” u okviru Slobodne zona Junior realizovano je 12 kratkih dokumentarnih filmova mladih autora i autorki (od 17 do 26 godina) među kojima je i Nebojša Resanović, mladić koji je odrastao u Sremskoj Mitrovici, sa filmom “Ispod kruške, kruška”, koga će sremskomitrovačka publika imati priliku da vidi i nakon filma porazgovara sa autorom u subotu 17. septembra 2022. godine.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, te danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i programe neformalnog obrazovanja za decu i mlade.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

FILMOVI:
Ispod kruške, kruška (dok.)
Reditelj: Nebojša Resanović

Šljokica u slepom crevu (dok.)
Rediteljka: Irena Antin

Severni grad (dok.)
Rediteljka: Teodora Jovanović

Tišina (dok.)
Rediteljka: Кatarina Jug

Oktobar (dok.)
Režija: Vanja Čečen

Na naš način (dok.)
Rediteljka: Marina Todić

Oči u oči
Rediteljka: Jelena Zrnić

Slučajevi (dok.)
Rediteljka: Milica Rauški

Epitaf zaboravljenima (dok.)
Reditelj: Adem Tutić

Oprati pre korišćenja (dok.)
Rediteljka: Lena Trifunović

Priče iz života tri žene (dok.)
Rediteljka: Tamara Zelenak

Čiji? Čija? Čije? (dok.)
Režija: Jana Toman

 

Više

Vreme

Celodnevni dogadjaj (Četvrtak)(GMT+02:00)