Vesti

Grad jednakih mogućnosti za sve

Sremska Mitrovica – U ponedeljak 24. oktobra, simbolično u 11:55, u Sremskoj Mitrovici su otvorene prostorije Udruženja osoba sa invaliditetom „Vizido”. Ovo udruženje osnovano je sa ciljem afirmacije položaja osoba sa invaliditetom uz njihovo puno učešće u društvu potpuno jednakih građana.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i direktor gradske Turističke organizacije Dušan Drča. Tim povodom Samardžić je rekao da osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava za napredak i ravnopravno učešće u društvu. Vođeni tom idejom i politikom, lokalna samouprava teži ka modernom društvu bez diskriminacije, teži da Mitrovica bude grad jednakih mogućnosti za sve. Preko resorne gradske uprave lokalna samouprava podržava rad osoba sa invaliditetom, kroz različite socijalne programe, dodelu sredstava udruženjima putem konkursa, a takođe i obezbeđivanjem prostorija gde će se okupljati i obavljati svoje aktivnosti.

Samardžić je dodao da je tokom razgovora sa članovima udruženja „Vizido” bilo reči o potrebama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju. Konstatovano je da postoje javne površine, parkinzi i prilazi institucijama koje su nepristupačne za njihove potrebe, uz dogovor sa članovima udruženja da se mapiraju lokacije kako bi se više pažnje u budućnosti posvetilo unapređenju pristupačnosti. Takođe, konstatovano je da u gradu ne postoji ni jedan punjač za invalidska kolica, a taj nedostatak će biti rešen u skorije vreme, postavljanjem prvog punjača u bašti Turističkog info centra, koji je natrkiven i ima rampu za osobe za invaliditetom kao i javni toalet prilagođen licima sa hendikepom. Još jedna ideja jeste da proizvodi koji budu proizvedeni na radionicama od strane članova  „Vizida” budu deo ponude Turističkog info centra u vidu gradskog suvenira, kako bi ovo udruženje bilo i ekonomski osnaženo.

Predsednik „Vizida” Dragan Vizićanin, zahvalio se lokalnoj samuopravi na dosadašnjoj pomoći i podršci, ističući da će brojnim aktivnostima raditi na davanju podstreka osoba sa invaliditetom, kao i drugim udruženjima, kako bi aktivno učestvovali u društvu, čiji su deo sa jednakim pravima.

Ovom  prilikom, kompanija „Helthcare” iz Rume poklonila je članovima udruženja 56 jastuka od memorijske pene, za 56 lica koliko udruženje trenutno broji članova. Upriličen je i svečani koktel, koji su pripremili članovi ovog udruženja.

Prostorije UOSI „Vizido” se nalaze na adresi Puškonova bb (Gradska pijaca), a sve potrebne informacije budući članovi, kao i svi oni koji žele da doprinesu daljem razvoju ovog udruženja mogu dobiti putem sajta www.vizido.rs kao i mejla info@vizido.rs

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719