Vesti

Na Svetosavskoj akademiji nagrađeno 176 učenika

Sremska Mitrovica – U okviru obeležavanja Dana Svetog Save Gradska uprava za obrazovanje organizovala je Svetosavsku akademiju u Gradskoj kući. Tim povodom svečano su uručene Svetosavske povelje najboljim učenicima.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Dobitnicima Svetosavskih povelja čestitala je gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Dragi učenici, poštovani profesori, mentori, direktori škola, uvaženi gosti, posebna mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu u ime Grada Sremska Mitrovica, ali i svoje lično ime da vam čestitam na postignutom uspehu i poželim srećnu školsku slavu Svetog Savu. Kao dugogodišnji prosvetni radnik znam koliko je potrebno rada, neprospavanih noći, puno truda da bi se uopšte i došlo do ove nagrade. Svetosavske povelje su dokaz da mi imamo pametnu decu, vredne, savesne, da imamo dobre škole i stručan nastavni kadar od kojeg očekujemo da će nas i u 21. veku svojom posvećenošću voditi”.

Gradonačelnica je, posle čestitki, poželela učenicima da nastave da idu svetosavskim putem. Ove povelje dobili su učenici koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate, odnosno, osvojili neko od prvog do trećeg mesta na republičkim takmičenjima i od prvog do petog mesta na međunarodnim takmičenjima.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje rekao je da: „Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje nakon upućenog javnog poziva najuspešnijim osnovcima i srednjoškolcima kao i njihovim mentorima, danas im uručujemo nagrade, Svetosavsku povelju.”

„Ova nagrada se sastoji od diplome i novčane nagrade 10.000 dinara učenicima i 3.000 dinara mentorima. Ukupan novčani fond opredeljen za ovu svrhu je preko dva miliona dinara. Uslove za dobijanje nagrade ispunilo je 176 učenika i veliko mi je zadovoljstvo što vidim da iz godine u godinu stasava sve više mladih, vrednih ljudi koji ostvaruju sjajne rezultate. Lokalna samouprava je prepoznala njihov rad i zalaganje, a ova nagrada dokaz tome. Nagrađenim učenicima i mentorima čestitam i nadam se da ćemo se narednih godina sresti na ovom istom mestu.”

Grada Sremska Mitrovica svake godine redovno prepoznaju decu koja žele da rade, koja su uspešna i nagrađuje ih na ovaj način. Današnja svečanost održana je u skladu sa svim epidemiološkim merama.

Dunja Stanković učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” dobitnica je ove nagrade i kaže: „Odbojkaška ekipa naše škole osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju u odbojci na Karatašu. To nam je mnogo značilo, veliki uspeh za nas i za našu školu i daje nam motivaciju da se dobro takmičimo i dalje.”

Žarko Leon ima 13 godina, pohađa V razred MŠ „Petar Krančević” Sremska Mitrovica. Mentor: Margarita Vujović, prof. Prva nagrada – 26. Republičko takmičenje kamerne muzike, instrumentalista i pevača, Beograd, klavir -II kategorija i Prva nagrada – 26. Međunarodno takmičenje „Petar Konjović”, Beograd, klavir -III kategorija.

„Osvojio sam Svetosavsku povelju iz oblasti muzike i ekologije. Prijatno jeste, već sam se navikao uveliko ali velika mi je čast i zadovoljstvo da opet osvojim nagradu. Po meni nema velike razlike među nagradama koje sam prethodno osvojio i današnje i jedno i drugo su velika čast, samo je u pitanju oblast u suštini”, rekao je Žarko Leon.

„Meni ova nagrada mnogo znači jer bukvalno je dobijam od malena, od kad sam krenula u muzičku školu. Odvek mi je 27. januar poseban praznik jer će tada neko stvarno videti naše nagrade i rezultate koje smo postigli. Žao mi je što prošle godine nije održana svečanost kada bi takođe dosta učenika dobilo nagrade”, rekla je nagrađena srednjoškolka Anđela Tomić.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630