Vesti

Festival „Sirmium Music Fest” u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival pijanizma „International Sirmium Music Fest 2021.” svečano je otvaren u Galeriji „Lazar Vozarević” uz poštovanje svih epidemijskih mera. Festival je otvorila Svetlana Milovanović gradonačelnica.

„Sirmium Music Fest” organizuje Udruženje „Gradus ad Parnassum” pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Ovaj svojevrsni praznik muzike otvara vrata umetnosti mladim talentima, ljubiteljima muzike i svima koji stvaraju u oblasti pijanizma.

Kako je rekla na otvaranju Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Peti po redu „Sirmium Music Fest” u Sremskoj Mitrovici podržala je lokalna samouprava koja se uvek trudi da podržava ovakav tip festivala, ne samo zbog takmičarskog karaktera, nego i zbog toga što naša deca imaju sada priliku, učenici i osnovne, i srednje škole, kao i studenti da učestvuju na takmičenju. Sa druge strane imaju priliku i da se druže, da sklapaju kontakte i prijateljstva koja će im kasnije puno značiti. Meni je drago što i pored ovih okolnosti u kojima se nalazimo imamo goste iz inostranstva, uspeli su da dođu to mi je posebno zadovoljstvo, a druga stvar je što festival nije prekinuo svoj kontinuitet, ovo je peti po redu, nadam se da ćemo i dalje nastaviti da sarađujemo sa udruženjem, i što ima svake godine sve više učesnika. Ove godine, jedan deo je takmičenja je uživo. Imamo ukupno 400 takmičara, iz godine u godinu ovo takmičenje raste, razvija se, širi se na sreću svih nas. Poželela bih puno uspeha svim takmičarima i žiriju srećan i uspešan rad.”

Ove godine s obzirom na aktuelnu situaciju takmičenje „Sirmium Music Fest“ organizovano je na dva načina: uživo i onlajn. Pijanisti se predstavljaju ljubiteljima muzike uživo i putem video zapisa koji su poslali putem mejla i prijavili se putem sajta festivala.

Margarita Vujović direktor festivala koji se održava u Sremskoj Mitrovici po peti put veoma je zadovoljna odzivom učesnika: „Ovaj put, kao nikad do sad, imali smo ogroman broj kandidata, prijavilo se oko 400 takmičara iz naše zemlje, iz inostranstva i van granice Evrope. Ovo takmičenje se prvi put sprovodi kao takmičenje kombinovanog tipa, jedan deo takmičara su prijavljeni onlajn, jedan deo takmičara već sviraju, što je neka vrsta eksperimenta. Dolaze iz 17 zemalja, od kojih su vrlo interesantne zemlje kao Azerbejdžan, Izrael, Južna Koreja, Litvanija, Letonija, Bugarska, Poljska, Arapski Emirati, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Rumunija. Svaki od njih je interesantan za slušanje, za ocenjivanje žiriju, svaki nosi svoju školu, svoje prijatelje, svoj način sviranja, tako da se nadam da će biti vrlo interesantno ove godine.”

I jedan i drugi način muziciranja imaju cilj, da publici podare lepotu zvuka kojoj će da se raduju, dodaje ona.

Takmičenje je podeljeno u četire discipline: klavir solo, klavirski duo (četveroručno), duvački instrumenti (flauta, klarinet, oboa,saksofon, horna, truba, trombon, fagot i tuba); i kamerni ansambli (takmičenje ansambala sastavljenih od 2 do 8 članova, uključujući glas i sve kombinacije instrumenata, osim klavirskog dua).

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719