Vesti

Epidemiološka situacija i dalje vanredna, nema opuštanja tokom Božića

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19 i dalje je vanredna, sa stabilizacijom trenda oboljevanja na visokom nivou, saopšteno posle današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. Apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih zaštitnih mera tokom Badnjeg dana i Božića.

Iako je sa presekom na jučerašnji dan, zabeležen pad broja lica pozitivnih na kovid 19 u odnosu na proteklu nedelju i dalje je reč o visokom nivou oboljevanja, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

„Tokom prethodnog dana u Sremu je zabeleženo 59 novoobolelih, od čega 23 u Sremskoj Mitrovici, 13 u Staroj Pazovi, 13 u Rumi, 1 u Inđiji, 4 u Irigu, 2 u Šidu i 3 u Pećincima. Najveći broj aktivnih slučajeva je u u Rumi sa 789 lica, zabaležen je  broj aktivnih slučajeva 778 u Staroj Pazovi, 757 u Sremskoj Mitrovici, 564 u Inđiji, 64 u Irigu, 221 u Šidu i 402 u Pećincima, ukupno u Sremu 3.575 lica. Broj pozitivnih pacijenata u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici na kovid je 92, na respiratoru je 13 pacijenata, ukupno je zbrinuto 173 pacijenta”, rekla je dr Zec.

Dodala je da je danas počela vakcinacija u Domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici: „Danas se vakciniše Dom zdravlja i dva doma za stara lica, to su Lončilović i Luana u Šidu pod stručnim nadzorom radnika Zavoda za javno zdravlje. Sutra počinje i vakcinacija u smeštajima za stara lica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a do kraja nedelje i Gerantološki centar Ruma”.

Tokom proteklih praznika bio je manji broj prvih i kontrolnih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja rekao je načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag.

„Broj kontrolnih pregleda tokom praznika bio je od 150 do 200, dok je prvih pregleda bilo oko 50. Juče broj pregleda je bio 63 što je dosta manje u odnosu na prethodnu nedelju kada ih je bilo do 120, dok je kontrolnih pregleda u obe zdravstvene stanice bilo 282, što ukupno iznosi 345 pregleda u  kovid ambulantama. I dalje je broj pregleda veliki ali dobro je to što ubedljivo dominiraju kontrolni pregledi” dodao je Elhag.

Pored Sedme zdravstvene ambulante, ponovo radi i Peta zdravstvena stanica za kontrolne preglede u kovid sistemu.

Konferenciji za medije, povodom predstojećih božićnih praznika, danas je prisustvovao i protojerej stavrofor Savo Rakita. Obraćajući se novinarima, apelovao je na sve vernike koji dolaze na sveta bogosluženja da se pridržavaju mera koje su propisane.

„Poznato nam je da je za praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista i sve božićnje praznike velika poseta vernika bogosluženjima. Prethodnih godina vernici su dolazili u velikom broju, a shodno ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, moramo povesti računa jedni o drugima, da se sačuvamo i iz tog razloga pozivam sve vernike koji dolaze na sveta bogosluženja da se pridržavaju mera koje su propisane, da poštuju odstojanje, pogotovu na Badnji dan, da sve bude u prazničnom raspoloženju ali da jedne druge čuvamo. U svim hramovima biće dostupni badnjaci za sve vernike, tokom celog dana hramovi će biti otvoreni, a posle bogosluženja, osvećenja i paljenja badnjaka i osvećenja malih badnjaka, biće hramovi otvoreni po nekoliko sati, kada će vernici moći dolaziti pojedinačno da uzmu badnjak. Svima čestitam predstojeće praznike”, rekao je prota Rakita.

Apelovao je na vernike da se prilikom bogosluženja, koja će se vršiti u istim terminima kao i prethodnih godina, a rasporedi su objavljeni u svim hramovima, u medijima i na portalima, pridržavaju svih propisanih protivepidemioloških mera.

U svim hramovima, badnjaci će biti dostupni i nakon bogosluženja na Badnji dan, pa će građani moći da ih preuzmu bez pravljenja gužve.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719