Vesti

Epidemiološka situacija u našem gradu nepovoljna

Sremska Mitrovica – Situacija u našem gradu je i dalje nepovoljna, zaključeno na današnjoj sednici Gradskog kriznog štaba.

Zaključak posle sednice Gradskog štab za vanredne situacije jeste da je epidemiološka situacija usled širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19 i dalje nepovoljna na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da situacija slična kao početkom nedelje: „Izveštaj sa sednice Štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici je da je epidemiološka situacija u našem gradu nepovoljna. Ono što još mogu da kažem što se tiče naših u gradu inspekcija koje su, komunalna i sanitarna inspekcija rade i stanje je zadovoljavajuće. Nije bilo nikakvih incidentnih situacija, poštuju se sve vanredne mere koje smo doneli u ponedeljak kada smo proglasili vanrednu situaciju, sve se poštuju i do sada nije bilo, za ovu nedelju, nikakvih problema. U tom pravcu treba da nastavimo i dalje, da čuvamo i sebe i da poštujem sebe i druge i da poštujemo sve mere.”

Na kraju obraćanja gradonačelnica je još jednom apelovala da se poštuje distanca, nose maske, izbegavaju socijalni kontakati i događaji.

Kako je rekla direktor Zavoda za javno zdravlje prim. dr Nada Zec Petković: „Epidemiološka situacija na teritoriji Grada Sremska Mitrovica se ocenjuje kao nepovoljnom, za razliku od ostalih opština u Sremskom okrugu gde je situacija nestabilna. U poslednjih 7 dana imamo kontinent kontinuirani porast broja inficiranih lica tako da u ovom trenutku u poslednja 24 časa u Mitrovici je registrovano 36 lica, s tim što su to uzorci određeni u nekom prethodnom periodu, a u Sremskom okrugu je trenutno 60 novih lica. Radi se o kontinuiranom porastu novoobolelih međutim taj porast je u kontinuitetu prethodnih 4 do 5 dana mi imamo u proseku 14, 15, 16 lica posećenih u toku dana. ukupan broj aktivnih slučajeva u celom sremskom okrugu jeste 203 najviše od toga je u Sremskoj Mitrovici 125 lica Stara Pazova 11, Ruma 13, Inđija 31, Irig 5, Šid 16 i Pećinci jedno lice. Trend postoji koji govori u smislu povećanja pozitivnosti trend je takođe da je situacija iz nestabilne prešla u nepovoljnu situaciju sa tendencijom da možemo očekivati i dalje skok pozitivnih lica. Radi se o radno aktivnom stanovništvu, mlađe životne od 30. do 40. godine života i njihov udeo u razboljevanju iznosi 20%. Od svih lica koja su inficirana preko 50% lica koja su mlađe životne dobi i radno aktivno stanovništvo što nam govori da su prvenstveno socijalni kontakti bili osnova za prenos infekcije. U našem školskom sistemu nemamo prenosa infekcije, ni jedno lice nije inficirano u školskoj ustanovi i nema niti izvora, niti prenosa ali imamo četiri deteta u gradu koja su inficirana ali se radi o porodičnoj infekciji i o porodicom prenosu zaraze. Znamo da u školskom sistemu ukoliko se pojavi dva lica koja su inficirana tog momenta ćemo doneti neke druge mere prvenstveno u smislu da se ta grupa ili to dete izolira u smislu onlajn nastave.”

Ponovo je dr Zec apelovala na sve naše sugrađane da se strogo primenjuju protivepidemijske mere zaštite na ovaj virus i na sve one druge viruse koji se u ovo vreme nalaze našoj populaciji.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj kaže da je slična kao i prethodnih dana: „Stanje u Opštoj bolnici je u pogoršanju što se tiče obolelih od kovid 19 infekciju, kao i svugde u okruženju. Danas imamo 33 pacijenata u Koronacentru, od toga su 25 pacijenta pozitivna, dva pacijenta su na respiratoru. U kovidambulanti je bilo 92 pregleda tokom jučerašnjeg dana i pet nova prijema pacijenata. U odnosu na pređašnju situaciju ovih poslednjih dana imamo jedno stacionarno stanje bez nekog bitnijeg povećanja broja pacijenata, većinom su to blaže kliničke slike, mada evo sad na respiratoru imamo dva, znači povećava sa pomalo broj i težih kliničkih slika što se tiče hospitalizovanih u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica.”

Miroslava Ševo, direktor Doma zdravlja: „Naši pacijenti treba da se jave u Kovid ambulante, to već znaju, koja je smeštena u bolnici. Imamo tri ekipe lekara i sestara koji rade 24 sata u okviru bolnice i svi pacijenti koji imaju simptome respiratornih infekcija tipa slabost, kašalj i povišena temperatura savetujemo da se jave u kovid ambulante, da ne dolaze kod svog izabranog lekara. Najvažnije je da znaju kome da se obrate, dakle isključivo kovid ambulanta, a za druge simptome bolesti neka se javljaju kod svog izabranog lekare koji rade u ambulantama u celoj mitrovačkoj opštini. Najvažnije za pacijente je da se jave kada su prvi simptomi i kada se osećaju slabost, kašalj, temperatura da se javljaju brzo da ne čekaju pogotovo pacijenti koji su stariji rizični, koji imaju neke udružene bolesti, da ne čekaju kod kuće i se ne javljaju lekarima nego prvih dana da se odmah jave, to je najvažnije.”

Savetovala je da se vi pridržavaju mera, da se javljaju lekarima i dodala da za sad ima dovoljno zdravstvenih radnika i da je sve pod kontrolom tako da pacijenti ne treba da se brinu.  Samo je  bitno da se pridržavaju mera i da se javi na vreme.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630