Vesti

Vinarija – slovenačka investicija u Velikim Radincima

Veliki Radinci – Nova moderna vinarija „Probus Vineyards” juče je svečano otvorena u Velikim Radincima kao primer slovenačke investicije u Srbiji i dobre prakse u oživljavanju sela. Vinariju su nazvali u čast rimskog imperatora Proba, za vreme čijeg carevanja su, prema legendi, zasađeni prvi čokoti vinove loze na Fruškoj gori.

U privatnoj vinariji „Probus Vineyards” uzgajaju sorte grožđa koje se prerađuju u vina sa strogo kontrolisanim kvalitetom. Njihovi vinogradi imaju izuzetnu mikroklimu padina Fruške gore, a vinarija je i pozitivan primer slovenačke investicije u našu ruralnu sredinu.

Kako je rekao Damjan Berganta, ambasador Slovenije tokom otvaranja vinarije: „Svaka investicija je dobra, a investicija u vinarstvo je možda još bolja. To nije samo finansijska investicija nego je investicija što se tiče znanja i iskustva. Slovenija može da razmeni iskustvo na području uzgoja vina i grožđa, jer ima tradiciju već decenijama, a slovenački vinari su veoma poznati u svetu. Srbija takođe ima znanja ali dodatna znanja i iskustva su svakako dobrodošla. To je ta investicija koja je bitna.”

Početak vinarije obeležila je sadnja prvih čokota početkom 2012. godine. Posadili su vinograd sa željom da naprave svoje grožđe i da od njega prave svoje vino. Nekoliko godina kasnije proizvedeno je prvo vino, a sada već imaju zaštićene i nagrađene vrste vina.

Vinograd tek posle desete godine počinje da vraća uloženi trud, kaže vlasnik vinarije Milorad Milošević i ističe: „Otišao sam iz Velikih Radinaca sa nepunih 15 godina, imao sam želju da nešto radim, počeo sam se baviti klasičnom poljoprivredom ali sam od toga odustao. Imao sam na lepom mestu jednu malu parcelu i počeo sam da sadim vinograd i tako je krenuo. Danas je tu 40 hektara kupljeno od 127 vlasnika, za sada je zasađeno 19 hektara vinograda, pun rod je 16 hektara. Koliko ćemo saditi dalje, videćemo od situacije. Cilj je bio da otvorimo vinariju i jedan prostor gde ćemo ponuditi naša vina, degustirati i prodati, polako se neke stvari vraćaju od početnog uloga. Tajna dobrog vina je u vinovoj lozi, moraš da joj pričaš, ona mora da ima svoju tajnu, moraš da je neguješ”.

Vinogradi se nalaze na Šuljamačkoj glavici, nedaleko od našeg grada, a okruženi su Fruškom gorom s jedne strane i panoramom Srema s druge. Njihov cilj je da sačuvaju autentičnost vina, kao uticaj tla i mikroklime ovog praistorijskog ostrva Panonskog mora. Vinariju su nazvali po rimskom caru Marku Aureliju Probu, za vreme čijeg carevanja su, prema legendi, zasađeni prvi čokoti vinove loze na Fruškoj gori, baš na Šuljamačkoj glavici.

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630