Vesti

Pik zaražavanja. Sledi pad broja novoinficiranih?

Sremska Mitrovica – Situacija usled širenja epidemije zarazne bolesti kovid 19 i dalje je nepovoljna na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, zaključak je sa današnje sednice Gradskog kriznog štaba. Stručnjaci ocenjuju da je ovo pik zaražavanja i da bi trebalo da usledi pad broja novoinficiranih.

Već duži vremenski period postoji kontinuitet od 15 novoobolelih na dnevnom nivou, za šta stručnjaci očekuju da je to pik i da posle toga može da se očekuje manji broj pozitivnih lica. Gradski štab za vanredne situacije usaglasio je i svoje mere sa odlukama Republičkog kriznog štaba, konkretno, odluka o broju ljudi koji mogu da borave u zatvorenom i otvorenom prostoru, sada je, da podsetimo, samo pet lica.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednica Gradskog štaba za vanredne situacije izvestila je javnost o još nekim novim odlukama: „Pošto je u našem gradu i dalje nepovoljna epidemiološka situacija sve mere koje su donete na prethodnim sednicama Štaba za vanredne situacije i dalje ostaju na snazi. Jedina mera koju smo sada uveli odnosi se na rad objekata koji se bave keteringom i oni mogu da rade od 21 do 23 časa, dakle redovno radno vreme ugostiteljskih objekata je do 21:00, a oni mogu da produže do 23:00 ukoliko ispunjavaju svoje uslove. To važi i za restorane brze hrane i odnosi se na šaltersku prodaju ili ako prilagode svoj prostor takvom tipu prodaje da ne dozvole ulazak u prostorije. To je jedina izmena što se tiče mera koje je doneo Štab za vanredne situacije u gradu. Što se tiče inspekcijskih službi, prethodni vikend je bio u redu, inspekcije su bile na terenu i komunalna inspekcija i sanitarna inspekcija i nije bilo zaista nikakvih većih problema. I dalje moram da apelujem na naše sugrađane da se pridržavaju svih mera jer to nam je svima u zajedničkom interesu.”

Kako je još napomenula gradonačelnica dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti kovid 19, za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje 2 metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4m² može biti prisutno jedno lice.

Podatke o trenutom broju obolelih i epidemiološkoj situaciji iznela je direktor Zavoda za javno zdravlje prim. dr Nada Zec Petković: „Epidemiološka situacija na teritoriji Grada Sremska Mitrovica je nepovoljna, što pokazuju podaci o novoinficiranim u prethodnih sedam dana kao i broj aktivnih lica na virus SARS-Kovid dva. U ovom trenutku u Gradu Sremska Mitrovica je 190 aktivnih lica, u jučerašnjem danu bilo je 15 uzoraka koji su pokazali pozitivne rezultate. U odnosu na Sremski okrug u Staroj Pazovi 13 aktivnih lica, u Rumi 19, u Inđiji 41, u Irigu 13, u Šidu 17, u Pećincima dva lica, u Sremskom okrugu trenutno 295 aktivnih lica na virus SARS-Kovid dva. Broj pozitivnih lica na dnevnom nivou je u kontinuitetu prisutan, za Sremski okrug je 29. Za Sremsku Mitrovicu je 15 i taj broj se ponavlja već nekoliko dana što govori u prilog tome da imamo jedan kontinuitet u broju pozitivnih lica, kao i kontinuitet u broju uzrokovanih lica na dnevnom nivou. Stope zaražavanja, odnosno stope prevalencije i incidencije, radi se o stopama koje govore o broju lica koja su pozitivna na 100.000 stanovnika, u Sremskoj Mitrovici su najviše, potom sledi Inđija. Što se tiče stopa incidence odnosno broja lica koja su novoinficirana takođe imamo u Sremskoj Mitrovici dominantnu stopu, a posle Sremske Mitrovice je šidska opština, što znači da se u ovom momentu u Sremskoj Mitrovici i u Šidu registruje na dnevnom nivou najveći broj novoinficiranih lica. Broj uzoraka je u prethodnih 10 dana, u našem gradu 300, ono što možemo da kažemo je da i dalje sprovodimo zlatni standard PCR dijagnostiku i pored tog zlatnog standarda primenjujemo i novi antigenski test u prethodnih nekoliko dana, koji u brzoj detekciji virusa može da postavi dijagnozu.”

Dodala je da se prema predlogu sanitarne inspekcije u kućnoj izolacijiu našem gradu trenutno nalazi 198 lica. Kao jako dobro u ovom momentu dr Zec ocenjuje što broj pozitivnih lica na dnevnom nivou ne raste više od 15, nego je već nekoliko dana ustaljen.

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj izneo je podatke o pacijentima smeštenim u toj ustanovi: „ Danas imamo ukupno 33 pacijenata u Koronacentru Opšte bolnice Sremska Mitrovica, od toga 26 leži na odeljenju i 7 je u intenzivnoj nezi crvene zone. Od ta 33 pacijenta, 30 pacijenata je pozitivno, na respiratoru imamo 6 pacijenata plus jednoga na intenzivnoj nezi. U ambulantama je tokom dana, juče, pregledano 102 pacijenta i 6 pacijenata je hospitalizovano. Iz ovoga vidimo da je ukupan broj poslednjih sedam, osam dana stacionarno negde oko 30 pacijenata, s tim da pomalo raste udeo težih pacijenata, onih koji zahtevaju lečenje na intenzivnoj nezi.”

Bolnica raspolaže sa rezervom od 300 kreveta, istakao je dr Vrcelj da je sve to bilo spremno u prvom i drugom talasu, naročito u drugom koji je bio znatno teži tako da su svi kapaciteti na raspolaganju. Radovi na razvodu cevi za kiseonik su pri kraju, biće gotovi do petka i onda će imati bolju snabdevenost kiseonikom svih mesta u Koronacentru.

Za komercijalni test u Zavodu Zavoda za javno zdravlje zakazivanje je moguće onlajn. Iz Gradskog štaba za vanredne situacije još jednom podsećaju da je na javnim mestina na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje ozmeđu dva lica od najmanje 2 metra (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski obavezno.

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630