Vesti

Upis na dva nova smera Visoke škole Sirmijum

SREMSKA MITROVICA – Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski posetio je Visoku školu strukovnih studija Sirmijum i direktoru prof. dr Dejanu Savičeviću uručio dozvole za rad i upis studenata na nove programe Softversko inženjerstvo i Poslovna ekonomija. Već u junskom roku, na svaki nov smer može da se upiše po 25 studenata.

Dva nova programa osnovnih strukovnih studija, uvode se umesto dosadašnjeg smera poslovni informatičar. Pored već postojećih smerova strukovni vaspitač i medicinska sestra, na novoakreditovane, moći će da se upiše 25 studenata na softverski inženjering i 25 na poslovnu ekonomiju.

„Cilj dolaska bio je da posetim ovu jedinu visokoškolsku ustanovu na teritoriji Srema i doneo sam dozvolu za dva nova studijska programa na osnovnim studijama i jedan za drugi nivo studija, strukovni master. Ova visoka škola ima 570 studenata i Sremska Mitrovica kao grad koji je poznat po privlačenju stranih investicija dokazuje da je neophodno imati odgovarajuće obrazovnje. Ako citiramo Nelsona Mandelu, koji je rekao da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet, Sremska Mitrovica se savršeno uklapa u tu izjavu. Mi koji kreiramo studijske programe treba da pratimo savremene trendove tehničko-tehnološkog razvoja, jer studenti koje obrazujemo u ovoj Visokoj školi uticaće na razvoj mladih umova. Cilj Pokrajinske Vlade je da privučemo što više kompanija u gradove gde postoje visokoškolske ustanove, takođe da što više studenata ostane u svom gradu i nastavi dalje da živi i radi, mislim da je ovo odlična sredina gde bi to moglo da se primeni,” rekao je prof. dr Branko Markoski, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost nakon uručenja dozvola za rad.

Dobijene dozvole za rad pružaju mogućnost za 100 novih studenata, od kojih će 50 biti na budžetu. Prijava za nove smerove moguća je već u upisnom roku koji je upravo počeo. Kandidati mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita do ponedeljka, 24. juna.

Kako bi osnažili visoko obrazovanje na teritoriji Sremske Mitrovice i u regionu Srema nastavnici Visoke škole Sirmijum, prema rečima direktora prof. dr Dejana Savičevića, doneli su odluku da zatraže akreditaciju dva nova studijska programa. Kako je istakao: „Uz pomoć nas kao članova Nastavnog veća, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gradske uprave za obrazovanje Grada Sremske Mitrovice naša škola je uspela da ispuni sve kriterijume i standarde za akreditaciju dva nova studijska programa – softversko inženjerstvo i poslovna ekonomija i to iz dva polja: tehničko-tehnoloških nauka i DH. Očekujemo da ovi programi privuku veliki broj mladih iz regiona Srema, koji možda nemaju mogućnost da studiraju u velikim gradovima, a studiranje ovde će mi omogućiti veoma aktuelna znanja. Takođe, planiramo razvijanje kratkih studijskih programa koji će se fokusirati na implementaciju IT tehnologija u poljoprivredi i logistici. To je neka budućnost koja se očekuje od našeg tima nastavnika. Naša je obaveza da poštujemo tradiciju visokog obrazovanja koja je u Sremskoj Mitrovici i u regionu Srema duga 62 godine.”

Direktor Savičević zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost na brzo izrađenoj dozvoli i mogućnosti upisa studenata na nove studijske programe, samim tim na sedam godina egzistiranja ova dva nova smera. Dobijena je i dozvola za rad i upis 50 master strukovnih vaspitača.

Objavljen je konkurs za upis studenta u prvu godinu na ukupno pet smerova osnovnih strukovnih studija, na jednom smeru strukovnih master studija, u Jedinici van sedišta u Čačku i na doškolovanje. Konkurs je dostupan na sajtu ustanove. U toku je prijava kandidata, potom slede prijemni ispiti.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7045117.0557117.4069