Vesti

Najavljena izgradnja italijanske fabrike za proizvodnju voćarskih traktora

SREMSKA MITROVICA – Sastanak sa zainteresovanim investitorima za njihova potencijalna ulaganja u naš grad održan je u Gradskoj kući. Mitrovica je kao pogodno tlo za ulaganje prezentovana u Italiji, privlačna je zbog svoje pozicije, blizine autoputa, brzih saobraćajnica, aerodroma, plovne reke ali isto tako i efikasne administracije. Predstavnici Grada i italijanski investitori međusobno su se upoznali, razmenili iskustva i ideje, a investitori su izneli svoje planove. 

Italijanske investicije na našoj teritoriji nisu nepoznate, ovde već posluje Labor lenjo, čiji je vlasnik i direktor član i konfuindustrije, malog udruženja koje okuplja italijanske firme. Za poljoprivrednike i za one koji se bave voćarskom proizvodnjom ime Antonio Carraro nešto znači jer ta italijanska firma još od 1960. godine posluje i svakim danom unapređuje svoju proizvodnju, a bavi se proizvodnjom voćarskih traktora.

Uroš Veselinović pomoćnik gradonačelnice za investicije i lokalni ekonomski razvoj rekao je: „Veoma smo blizu dogovora da jedan takav investitor, koji već posluje u Španiji, Turskoj i Australiji uloži u našu industrijsku zonu, a u pregovorima smo od septembra. Uz malo našeg truda i njihove volje otvorili bi svoj pogon u našoj Industrijskoj zoni Jezero, za koju već imamo donet Plan detaljne regulacije 2018. godine. Sitne probleme oko realizacije tog plana, rešili bismo izmenama koje su na dnevnom redu već na narednoj sednici Skupštine grada zakazanoj za 21. decembar kojima ćemo suziti obim industrijske zone i pripremiti parcele za novog ali i za ostale zainteresovane investitore. Podsetiću da imamo urađen plan i projekat Industrijske zone Sever ali tamo je, za sad samo poljana, obično investitori kada dođu žele već nešto da vide na terenu, a to je svakako Industrijska zona Jezero, tamo smo u prethodnom periodu otvorili Belt, Tara filters je najavila svoje poslovanje za narednu godinu, za proleće, upravo iza tih fabrika planira se ova investicija.”

„Nova fabrika proizvodiće oko 15 vrsta traktora, u planu je da imaju proizvodni i izložbeni pogon, vrednost investicije je 8,8 miliona evra. Oni su već otvorili račune u poslovnim bankama već se registrovali ovde, dakle prvi koraci su napravljeni, sada je na nama da rešimo imovinsko pravne odnose, a što se tiče komunalne opremljenosti tog dela, već postoji vodovodna i kanalizaciona mreža i gas. Prema njihovom biznis planu ovde bi bilo zaposleno od 50 do 100 radnika za početak,” dodao je pomoćnik gradonačelnice, Veselinović.

Obično pripreme za investicije ovakvog tipa traju od jedne do dve godine, prema njegovim rečima, to su imovinsko-pravni odnosi, izgradnja, obuka radnika itd, a očekuje se da sve ove radnje budu gotove na proleće.

Najava događaja

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

12maj10:0012:00Promotivni dan Soko kampa

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7791117.1305117.4819